Annons
Nyheter

Åtal mot 19 politiker för alkoholtillstånd

19 politiker i Alvesta och Älmhults kommun kommer att åtalas för tjänstefel. De brottsmisstänkta politikerna gav kaféer och restauranger alkoholtillstånd trots att företagen inte uppfyllde lagens krav. Enligt vad Smålandsposten erfar väcks det omfattande åtalet efter sommaren.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2006

- Jag har beslutat om slutdelgivning av utredningen mot personerna som var med och gav tillstånden. Nu måste de först få en rimlig chans att gå igenom utredningen, begära eventuella kompletteringar och möjlighet att begära försvarare, säger chefsåklagare Christer Johansson vars avsikt är att väcka åtal.

Reserverade sig De sammanlagt fyra politikerna som var av en annan uppfattning och därmed reserverade sig mot tillståndsbesluten slipper åtal.

Annons

Omsorgsnämnden i Älmhults kommun gav såväl Café Olé som Un Piccolo Posto, Deli & Coffeshop, tillstånd att servera starköl och vin trots att kaféerna saknade kök för allsidig matlagning. I alkohollagens mening innebär allsidig matlagning, vilket är en förutsättning för alkoholtillstånd, bland annat att köket har kapacitet att hantera och bereda råvaror som kött och fisk.

Chefsåklagare Christer Johansson anser att politikerna satt sig över alkohollagen och att agerandet kan betraktas som lagtrots.

- Alkohollagens förutsättningar för att ge tillstånd var helt enkelt inte uppfyllda.

Omsorgsnämnden fattade beslutet på sitt sammanträde i augusti förra året. Då hade nämndens presidium med Jan-Bertil Nilsson (s), Ann-Christin Karlsson (fp) och Berit Krook (m) redan i juni beviljat alkoholtillstånd för Un Piccolo Posto, Deli & Coffeshop. På nämndmötet bifölls presidiebeslutet och även Café Olé fick tillstånd. Kristdemokraten Berth Karlén och John-Arne Sandström (c) var emot tillståndsbesluten.

Nio av politikerna i Alvestas socialnämnd, med ordförande Per Hjalmarsson i spetsen, kommer att åtalas på liknande grund som politikerkollegorna i Älmhult.

Förnekar brott Socialnämnden gav restaurangen Paa Ströget alkoholtillstånd trots att det inte heller där fanns något kök. Även här reserverade sig två politiker och slipper därmed tjänstefelsåtal.

Under polisförhöret har samtliga brottsmisstänkta politiker förnekat brott och förklarat varför de tyckte det var rimligt att ge företagen alkoholtillstånd.

Fallet är unikt i Sverige när det gäller alkoholtillstånd och den slutliga utgången av rättsprocessen kan få stor betydelse för liknande politiska beslut i framtiden.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons