Annons
Nyheter

Ny masskjutning i Serbien – minst åtta döda

Minst åtta personer har dödats i en ny masskjutning i Serbien och en misstänkt gärningsman har gripits efter en lång nattjakt.
Efter två dödliga dåd inom loppet av två dygn lovar landets president att få bort alla vapen.
Serbien • Publicerad 5 maj 2023
En polis i orten Dubona på fredagsmorgonen, när polisjakten efter en masskytt var i full gång.
En polis i orten Dubona på fredagsmorgonen, när polisjakten efter en masskytt var i full gång.Foto: Armin Durgut/AP/TT
Ytterligare en masskjutning inträffade i Serbien sent på torsdagskvällen.
Ytterligare en masskjutning inträffade i Serbien sent på torsdagskvällen.Foto: Johan Hallnäs/TT
Polisens tekniker i arbete vid en bil i byn Dubona på fredagen.
Polisens tekniker i arbete vid en bil i byn Dubona på fredagen.Foto: Armin Durgut/AP/TT
Poliser spärrar av vägen in till orten Dubona under fredagsmorgonens jakt efter en masskytt.
Poliser spärrar av vägen in till orten Dubona under fredagsmorgonens jakt efter en masskytt.Foto: Armin Durgut/AP/TT

Gärningsmannen färdades i bil och sköt urskillningslöst mot människor i staden Mladenovac, omkring fem mil söder om den serbiska huvudstaden Belgrad, sent på torsdagskvällen. Ytterligare 14 personer uppges ha blivit skottskadade och för flera beskrivs tillstånden som livshotande.

Det följdes av en omfattande polisjakt där fler än 600 poliser rapporteras ha varit med och letat efter den misstänkte i trakterna kring Mladenovac. Personer sköts till synes slumpmässigt i flera mindre orter i området.

Annons

De blev angripna "var de än var", som president Aleksandar Vucic säger vid en presskonferens.

En dödad polis

– Jag kände lukten av krut. Jag hörde oväsen i riktning från skolan. Vi såg människor ligga på marken, säger en invånare i orten Dubona till nyhetsbyrån AP:s utsände.

Den misstänkte identifieras av serbiska medier som en 21-årig man. Denne greps på fredagsmorgonen efter rapporter om att han barrikaderat sig och skjutit mot poliser. Gripandet skedde i staden Kragujevac, omkring tio mil söder om Belgrad, enligt public service-bolaget RTS.

Två av dödsoffren har identifierats som en manlig polis och dennes syster.

Serbiens inrikesminister Bratislav Gasic gick under natten ut och beskrev masskjutningen som en terrorhandling. Senare släpptes ett fotografi av den misstänkte gärningsmannen i bilen, där han var iklädd en t-shirt med ett nazistiskt motiv.

Vården i Serbien har gått ut med en vädjan om att människor ska ge blod, då det finns ett stort behov av detta till följd av dådet.

Andra inom två dygn

Masskjutningen i Mladenovac är den andra i Serbien på kort tid. I onsdags morse öppnade en 13-årig pojke eld på en skola i Belgrad och sköt ihjäl nio personer – åtta andra barn samt en säkerhetsvakt.

Tillgången på vapen bedöms vara stor i Serbien efter de senaste årtiondenas konflikter, men masskjutningar har varit väldigt ovanliga i landet.

– Vi ska desarmera Serbien, säger president Aleksandar Vucic, som utlovar nya lagskärpningar bland annat för vapenlicenser.

Enligt Vucic finns det i dag 760 000 registrerade skjutvapen bland Serbiens omkring 6,8 miljoner invånare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons