Annons
Nyheter

Australien och Kina slåss om Söderhavets gunst

Den diplomatiska dragkampen i Söderhavet fortsätter, när Australiens och Kinas utrikesministrar reser runt och försöker locka stöd från avlägsna önationer.
Oceanien • Publicerad 2 juni 2022
Penny Wong, Australiens utrikesminister, överräcker en gåva till Samoas statschef Tuimalealiifano Vaaletoa Sualauvi II under besöket i öriket på torsdagen.Foto: Sarah Friend/Australiens UD/AP/TT

Australiens nya utrikesminister Penny Wong var på torsdagen i Samoa, och lovade bland annat att donera en ny patrullbåt eftersom den gamla förstörts i en olycka. Samtidigt förhandlade Kinas motsvarighet Wang Yi på plats med Papua Nya Guineas makthavare om nya samarbeten.

Wang besöker nästan tio länder på sin resa, och hade hoppats få med dem på ett brett avtal om alltifrån säkerhet till fiske. Tidigare i veckan misslyckades dock Kina med att få enighet om detta, men försöker nu komma överens med varje land separat.

Annons

Kinas framstötar i södra Stilla havet väcker oro på flera håll. USA tycker att det förskjuter maktbalansen i områden där västvärldens stora länder är vana vid att ha inflytande. Och Australien ser Peking-regimen etablera potentiellt aggressiv närvaro på ganska nära håll, med bland annat ett samarbetsavtal med Salomonöarna nyligen.

Kina har välkomnat att vänstersidan vann valet i Australien häromveckan, vilket innebär maktskifte från en högerregering som suttit under stadigt försämrade relationer. Men det är fortfarande oklart i vilken mån det nya australiska styret får någon smekmånad i regionens säkerhetspolitik.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons