Annons
Nyheter

Autism vanligare än förväntat

Ny forskning vid regionpsykiatriska kliniken i Växjö visar att flera av patienterna har en autismspektrumstörning som tidigare var okänd.
- Andelen var större än förväntat, framförallt hos kvinnorna, säger psykolog Bengt Persson, som genomförde studien.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004

Bengt Persson, vid landstingets FoU-centrum, har gjort en screening, det vill säga en allmän

undersökning, av 104 patienter vid kliniken och klarlagt förekomsten av autismspektrumstörningar, som autism och Asperger syndrom. Samtliga patienter vårdades enligt lagen om rättspsykiatrisk vård eller lagen om psykiatrisk tvångsvård. De flesta var dömda efter att ha begått brott.

Annons

Bengt Perssons undersökning ska publiceras inom kort. Själv har han doktorerat på området autism och var med och startade landstingets autismcentrum 1995.

- Det var efter att vi hade fått remisser till autismcentrum från regionkliniken som vi påbörjade detta projekt. Och några liknande undersökningar har inte gjorts vid regionpsykiatrin. Inte heller finns det mycket skrivit om det inom litteraturen, berättar Bengt Persson.

Tolv procent fick diagnos

I en normalbefolkning har en halv till en procent en autismstörning. Vid regionkliniken i Växjö fick tolv procent diagnosen. Av männen var det knappt sex procent, fem personer, och bland kvinnorna 42 procent, åtta personer.

Bengt Persson använde sig att flera olika slags instrument för att genomföra testerna, som intervjuer, intelligenstester, uppmärksamhetstester och arbetsterapeutiska metoder.

Att få en diagnos är inte det viktigaste, framhåller Bengt Persson.

- Man måste jobba med människans svagheter och styrkor och inte med deras diagnoser.

Att skilja ut patienter med autismspektrumstörningar är värdefullt, eftersom dessa människor behöver en annan form av behandling och hjälp än de med psykiatriska diagnoser.

- De resultat vi nu har kommit fram till ligger som en grund för deras individuella vårdplanering.

Få bort mediciner

Annons

Personer med autismstörningar har en begränsad nytta av psykofarmaka. Och de flesta patienter som kommer till regionpsykiatriska kliniken har en lång medicinlista med sig.

- Kliniken arbetar med att få ned medicinerna och kanske helt få bort dem för att få se hur människorna egentligen är.

Bengt Persson tänker gå vidare med sitt undersökningar och i fortsättningen vill han fördjupa sig ytterligare i kvinnor med borderlineproblematik. Hans frågeställning är om det döljer sig autismtillstånd bakom dessa diagnoser. Dessutom görs uppföljningar och behandlingsstudier på de personer som har fått autismdiagnos vid regionkliniken.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons