Annons
Nyheter

Avanza: Kriget skapar oro bland spararna

Ekonomi • Publicerad 1 mars 2022
Fastighetsbolaget SBB toppade Avanzas köplista i februari. Arkivbild.
Fastighetsbolaget SBB toppade Avanzas köplista i februari. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter en tung januari som gick till historien som en av de sämsta inledningarna på ett börsår på flera decennier, muntrar inte precis efterföljande februari upp.

”Rysslands invasion av Ukraina sände ut en chockvåg över de globala finansmarknaderna. Börsen (OMXSGI) sjönk närmare 7 procent, vilket ger den sämsta februarimånaden sedan 2001. Historien visar dock att det inte behöver vara ett självklart säljläge”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, i ett pressmeddelande.

Annons

Nätmäklaren rapporterar att deras privatsparare gjorde 20 procent färre affärer per dag i februari jämfört med samma period i fjol.

Av aktierna som ändå handlades med hos Avanza toppas dock månadens köplista av fastighetsbolaget SBB – den näst mest ägda aktien hos Avanza och tillika den mest nettoköpta aktien under 2022 – följt av Swedbank och Ericsson B.

Månadens säljlista toppas av spelunderleverantören Evolution – som fortsätter att vara den mest nettosålda aktien för tredje månaden i rad – följt av Tesla och Astra Zeneca.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons