Annons
Nyheter

Även ögonopererade får söka bli stridspilot

Arbete • Publicerad 14 november 2020
Även personer med laseropererade ögon får nu söka till utbildningen för att få ratta Jasflygplan.
Även personer med laseropererade ögon får nu söka till utbildningen för att få ratta Jasflygplan.Foto: Johan Nilsson/TT

Synen är helt avgörande för en stridspilot. Försvarsmakten har nu ändrat hållning och börjar tillåta personer som har gjort vissa typer av synförbättrande laseroperationer på ögonen att ansöka till stridspilotutbildningen.

"Detta gör att det nu öppnas möjligheter för fler kandidater att ansöka till testerna för stridspilot, vilket breddar urvalet. Mycket positivt", säger ställföreträdande flygvapenchef Anders Persson i ett pressmeddelande.

Annons

Förutsättningen är ändå att sådana sökanden får grönt ljus i en ögonspecialistundersökning vid antagningsundersökningen.

Tidigare har bara sökanden som transportpilot fått ha sådana operationer. Men nu har metoderna för laseroperationer utvecklats, skriver Försvarsmakten. Uppföljningar under längre tid av den typen av operationer har heller inte påvisat någon negativ påverkan som skulle kunna utgöra hinder.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons