Annons
Nyheter

Avhoppare: Förlåt för gissning om Kims hälsa

En nordkoreansk avhoppare ber om ursäkt för sin teori om att den excentriske diktatorn Kim Jong-Un troligen är så sjuk att han inte kan stå på benen.
Nordkorea • Publicerad 4 maj 2020
Kim Jong-Un klipper band vid ett besök på en konstgödselanläggning i Sunchon nära den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.
Kim Jong-Un klipper band vid ett besök på en konstgödselanläggning i Sunchon nära den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.Foto: KCNA/AP/TT

Uttalandet kom efter det att Kim varit borta från rampljuset i flera veckor, vilket ledde till spekulationer om hans hälsa. I lördags dök dock den nordkoreanske ledaren oväntat upp vid en invigningsceremoni för en konstgödselanläggning. Kim kedjerökte och spankulerade runt, till synes frisk som en nötkärna.

– Jag är medveten om att ett av skälen till att många av er röstade på mig är förväntningar på en korrekt analys och riktiga förutsägelser i frågor om Nordkorea. Jag skäms och känner stort ansvar, säger Thae Yong-Ho, som flydde till Sydkorea 2016 och sedan dess har valts in i parlamentet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Annons

En annan avhoppare som också sitter i Sydkoreas parlament, Ji Seong-Ho, har sagt i en intervju att han är 99 procent säker på att Kim avlidit efter ett hjärt-kärl-kirurgiskt ingrepp.

Trots Kim Jong-Uns ringa ålder (36, 37 eller 38 år, beroende på källan) har omvärlden ofta spekulerat i hans hälsotillstånd. Den kraftigt överviktige ledaren tros lida av kronisk gikt och har en lång rad laster. Utöver hans tobaksvanor och förmodat omfattande alkoholintag sägs han ha omåttlig aptit på den schweiziska osten Emmentaler.

Bakgrund: Förtryck, svält och misär

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet finns stora arbetsläger för dissidenter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons