Annons
Nyheter

Avrostning skall minska olycksrisken

Motorcyklar har intresserat sedan han var liten. Sitt eget körkort tog han ganska sent, och i hemlighet. Roger Hulténius från Kosta är nye ordföranden i SMC Kronoberg.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2006
Tullgarns MC i Lenhovda är hemmaklubb för Roger Hulténius, nye ordföranden i SMC Kronoberg. Han vill slå ett slag för fortbildning och tycker det är viktigt att rosta av sig innan säsongen startar. Foto: Lillian Petrovski
Tullgarns MC i Lenhovda är hemmaklubb för Roger Hulténius, nye ordföranden i SMC Kronoberg. Han vill slå ett slag för fortbildning och tycker det är viktigt att rosta av sig innan säsongen startar. Foto: Lillian PetrovskiFoto: 

Sveriges Motorcyklister Centralorganisation i Kronoberg har ingen länshemsida, en sådan ska starta inom de närmaste månaderna. Det löftet ger Roger Hulténius, precis hemkommen från en städdag på kansliet i Växjö.

Roger är född i Kalmar men har växt upp i byn

Annons

Hageskruv mellan Älghult och Sävsjöström. Sedan en tid bor han i Kosta och pendlar de två milen till Lenhovda där han jobbar som servicetekniker på Iversens industriservice. 2004 blev han vald till klubbordförande för Tullgarns MC i Lenhovda och har nu också valts till ordförande i SMC Kronoberg.

Motorcyklar har intresserat sedan han var liten. Han minns hur han i

12-13-årsåldern brukade cykla från Hageskruv till Tullgarns klubbstuga för att titta på motorcyklarna.

- Varje pingst var det två tyska klubbar som var där och de brukade ha ett band som spelade.

När han var 18 år blev han invald i klubben trots att han inte hade körkort. Motorcykelkörkortet tog han först många år senare och då i smyg.

- Jag skrev in mig i

Alvesta och hade inte övat något privat innan. Jag ville inte att någon skulle veta om det förrän jag

hade mitt kort.

Nu kör han en Aprilia - en Factory som han köpte ny för snart ett år sedan.

Vill ändra dåligt rykte

Annons

Sporthojarna med höga farter och snabb acceleration har fått dåligt rykte eftersom de sticker ut i olycksstatistiken. Det är något han skulle vilja

ändra på, framför allt

genom utbildning och att skapa medvetenhet. SMC Kronoberg ska bland

annat ordna två avrostningar under våren, det vill säga instruktörsledda dagar för att rosta av sig sedan hösten, då man går igenom sådant som bromsning och undanmanöver.

- Det finns förslag att den som genomgått avrostningar ska få någon procents rabatt på försäkringen, och det vore ju positivt.

Inte överraskad

Att han blev vald till länsordförande tror han till del beror på att han

varit med i styrelsen som suppleant tidigare och att han är klubbordförande. Han blev därför inte helt överraskad när han kontaktades av valberedningen.

- Alla vet något om alla i de 14 SMC-anslutna klubbarna i länet.

Tidigare ordförande, Gunilla Helge, blir kvar som ledamot och det är guld värt, tycker Roger.

Annons

- Det är helt underbart att kunna plocka erfarenhet och få feedback från den som varit med tidigare.

Arbetet i styrelsen har de delat upp emellan sig, det känns inte betungande och det finns en bra dialog, förklarar han

- Första året är man lite grand på en ny plattform och vet inte vad som begärs eller vad man kan begära. De stora idéerna kommer senare.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons