Annons
Nyheter

Avsked under polisvakt för Bobbys mamma

Vid en öppen grav intill en stenmur utanför Norums kyrka i Stenungsund tog Bobbys mamma ett sista farväl av sin döde son. Hon fick en tröstande kram av prästen. Sedan tog vakterna henne till bilen igen och till häktet.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2006

Resten av familjen och tioårige Bobbys närmaste krets i Stenungsund stod kvar vid graven. Dröjde en stund, i sorgen.

Solen sken och vid graven väntade många tusen röda rosor som människor Sverige runt skänkt. Bobbys hemska slut i torpet i Småland och tanken att det kunde vara hans mamma och styvpappa som plågat pojken till döds upprörde många.

Annons

Det gjorde onsdagens begravning speciell.

Polisövervakning

Hotbilden mot Bobbys mamma var stark, det fanns en oro för att någon skulle låta sin ilska gå ut över henne under begravningen.

Därför var polisnärvaron påtaglig, både vid Ödsmåls kyrka där begravningsgudstjänsten hölls och vid graven vid Norums kyrka där gravsättningen skedde.

Avspärrningar höll medier och andra på avstånd. Uniformerad polis höll koll så att ingen kom för nära.

Intill Bobbys mamma fanns alltid civilklädda vakter.

Mitt i all dramatik och alla upprörda känslor ville kyrkan att Bobbys närmaste skulle få ta ett värdigt avsked och hantera sin sorg i fred.

– De måste få ta sitt avsked så normalt som möjligt, även om omständigheterna är onormala, sade kyrkoherde Lars Hjort vid porten till Ödsmåls kyrka.

– Det måste få finnas en privat sfär även vid sådana här tillfällen, konstaterade Hjorth.

I det ingick att man inte ville avslöja vad komminister Björn Larsson sade i sitt griftetal över Bobby.

Annons

– Det får stanna inom Bobbys familj. Björn Larsson är deras själasörjare, sade Hjorth.

Öppen kyrka

Björn Larsson, numera verksam som präst i Göteborg, var den som en gång döpte Bobby i Ödsmåls kyrka. Därför hölls första halvan av sorgehögtiden där. Norum var den församling som Bobby tillhörde innan han flyttade till Småland.

Därför fick han sin grav där.

Där öppnade man också kyrkans portar efter högtiden för att ge allmänheten tillträde. Innanför vapenhuset fanns en avskild plats för den som ville skriva ett budskap i en speciell kondoleansbok. I kyrkan väntade präster för de besökare som ville ha kontakt. Varje timme lästes bibelord högt.

Bobbys mamma, djupt nedstämd och klädd i lång svart klänning, togs in i Ödsmåls kyrka, snabbt och diskret via en annan ingång än övriga begravningsgästerna. Efteråt fick hon vänta i kyrkan tills området utanför var tomt. Då fördes hon i en av kriminalvårdens omärkta bilar till Bobbys grav.

Dom inom kort

Inne i kyrkan hade hon lyssnat till bland annat psalm 606, Det gungar så fint när han bär dig mitt barn samt psalm 797 med raderna Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där. En trio med flöjt, fiol och piano spelade Blinka lilla stjärna, bearbetad av Bobbys stödmamma i Stenungsund.

På fredag kommer tingsrättens dom mot mamman och hennes före detta sambo. Båda är åtalade för mord.

Mannen fick inte lov att vara med på Bobbys begravning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons