Annons
Nyheter

Avspärrningar på Mount Everest efter viruslarm

Kina kommer att skapa "avspärrningar" på Mount Everests topp för att undvika att eventuell covidsmitta förs till Kina via klättrare från den nepalesiska sidan, rapporterar statliga medier.
Kina • Publicerad 10 maj 2021
Mount Everest från den kinesiska sidan. Arkivbild.
Mount Everest från den kinesiska sidan. Arkivbild.Foto: Tashi Tsering/AP/TT

Över 30 covidsjuka klättrare har evakuerats från Everests basläger i Nepal. Landet tampas med en svår smittovåg – omkring 20 nya covidfall per 100 000 invånare och dygn rapporteras nu.

Mount Everest sträcker sig över gränsen mellan Kina och Nepal, och den norra sidan tillhör Kina.

Annons

Tibetanska myndigheter säger vid en presskonferens att man kommer att vidta stränga åtgärder för att undvika kontakt mellan klättrare från de norra och södra delarna.

På bergets topp kommer någon slags avgränsning att sättas upp, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Tjugo kinesiska klättrare har i år fått godkänt att klättra upp på toppen från den kinesiska sidan. De har suttit i karantän i Tibet sedan i början av april. Sedan i fjol är det, på grund av pandemin, förbjudet för icke-kineser att ta sig an berget från Kina.

I Nepal har det däremot i år utfärdats rekordmånga tillstånd för att försöka öka antalet besökare, då klättringsturismen är en viktig inkomstkälla för det fattiga Nepal.

Fakta: Mount Everest

Mount Everest, på nepalesiska Sagarmatha och på tibetanska Qomolangma, är ett bergmassiv i Himalaya på gränsen mellan Nepal och Tibet (Kina). Massivet har fått sitt namn efter George Everest som ledde karteringen av Himalaya vid mitten av 1800-talet.

Högsta toppen når 8 849 meter över havet och är världens högsta berg. Den "nya" höjden, exakt 8 848,86 meter, fastställdes av Kina och Nepal gemensamt vintern 2020 efter noggranna mätningar.

Mount Everest bestegs för första gången 1953 av Tenzing Norgay från Nepal och Edmund Hillary från Nya Zeeland.

Källa: Nationalencyklopedin med flera

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons