Annons
Nyheter

Bäddat för naturreservat på Helgö

I slutet av året eller kommande vår ska stora delar av Helgö i Helgasjön bli naturreservat. Naturvårdsverket har köpt marken av Sveaskog för tio miljoner kronor. Nu håller en skötselplan på att sammanställas för området.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2006

Totalt handlar det om 298 hektar varav omkring 170 på land. Av det är 128 hektar produktiv skogsmark.

- Sex av de 22 områden på statligt ägd mark som vi tittade på i Kronobergs län under 2003 för att lokalisera skyddsvärd skog har nu köpts in. I ytterligare fem fall pågår förhandlingar med Sveaskog, säger reservatssamordnare Elisabet Ardö på länsstyrelsen.

Annons

- Vi har börjat med de fall där inga ytterligare markägare berörs. Helgö är ett, Lubberydsmossen i Ljungby kommun ett annat. För de båda områdena har en konsult anlitats för att ta fram skötselplaner, ett arbete som är i full gång, säger hon.

Huggas bort

På Helgö pekar hon framför allt på naturvärdena i den gamla bokskogen och ett långsträckt strandparti.

- Dessutom är tätortsnära Helgö viktigt för friluftslivet och där finns stora kulturhistoriska värden som ska lyftas fram, säger hon.

Den del av skogsmarken som består av planterad gran kan komma att huggas bort.

- Troligen ska den omformas till lövskog med högre naturvärden, säger Elisabet Ardö.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons