Annons
Nyheter

Både sol och regnchanser till midsommar

Det högtryck som hållit Sverige i ett stadigt grepp sedan mitten av maj har nu gett vika för lite ostadigare väder. Och midsommarvädret kan bjuda på lite av allt.
Väder • Publicerad 13 juni 2018
Midsommarstång på Gällnö utanför Stockholm midsommarafton 2017. Arkivbild.
Midsommarstång på Gällnö utanför Stockholm midsommarafton 2017. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Flera regnområden rör sig över Sverige i nästa vecka och frågan är var de befinner sig på självaste midsommarafton.

– Det ser ut som att midsommar blir ostadigt med nederbörd som kan passera på flera ställen, men sedan är frågan om det kan bli en liten högtrycksrygg emellan och var den i så fall är, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Annons

Det väntas bli något lägre temperaturer än under senare delen av maj och början av juni, även om man fortfarande kan få sommarvarmt i södra delen av landet.

Just nu ligger ett nederbördsområde över västra Svealand som kommer att röra sig öster ut över dagen och även i Götaland väntas en del regn under onsdagen.

– Det kommer lokalt kunna bli ganska kraftiga skurar och även åska men det är en viss osäkerhet i placeringen, säger Lovisa Andersson.

SMHI varnar för att det finns risk för stora regnmängder över bland annat Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.

Ett annat regnområde är också på ingång från sydväst och väntas dra sig nordost över landet under torsdag eftermiddag och fredag. Det väntas ge en del nederbörd i norr under fredagen.

– Vi har en något ostadigare period framför oss och det högtryck som dominerat i maj och juni har definitivt gett vika, säger Lovisa Andersson.

Cajsa Collin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons