Annons
Nyheter

Bakslag för hbtq-verksamhet i Uganda

Myndigheter i Uganda stämplar en framstående hbtq-organisation som kriminell och avbryter dess verksamhet.
Uganda • Publicerad 6 augusti 2022
Frank Mugisha, ledare för paraplyorganisationen Sexual minorities Uganda för hbtq-personer, säger att homofobi och transfobi står bakom myndigheternas tilltag. Arkivbild.
Frank Mugisha, ledare för paraplyorganisationen Sexual minorities Uganda för hbtq-personer, säger att homofobi och transfobi står bakom myndigheternas tilltag. Arkivbild.Foto: Civil rights defenders/AP/TT

Paraplyorganisationen Sexual minorities Uganda är landets mest betydande stödgrupp för hbtq-personer sedan 2004.

Organisationens ledare Frank Mugisha säger att myndigheter som övervakar icke-statliga organisationer har meddelat honom att organisationen saknar nödvändig dokumentation. Samtidigt uppmanas han att avbryta verksamheten.

Annons

– Det betyder att det livräddande arbete vi gör ligger på is. Vi kan inte skydda och stödja utsatta hbtq-personer, säger han och fortsätter:

– Bakgrunden är naturligtvis homofobi och transfobi.

Myndigheterna anser att Sexual minorities Uganda varken är ett bolag eller en icke-statlig organisation. Dessutom anser man att namnet är olämpligt.

Homosexualitet är olagligt i Uganda och hbtq-personer utsätts för utbredd diskriminering.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons