Annons
Nyheter

Bankerna som ger föräldralediga amorteringspaus

Vilken bank du har kan avgöra om du får pausa amorteringen under föräldraledigheten.
Finansinspektionen får kritik för att vara för otydlig.
– Vill man ha en mer enhetlig hantering från bankernas sida så måste man vara tydligare, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.
Amortering • Publicerad 7 maj 2023
Vilken bank du har kan avgöra om du får pausa amorteringen under föräldraledigheten, visar TT:s enkät. Arkivbild.
Vilken bank du har kan avgöra om du får pausa amorteringen under föräldraledigheten, visar TT:s enkät. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg och Fredrik Persson/TT
Elin Fornbrandt, expert på boendeekonomi Handelsbanken.
Elin Fornbrandt, expert på boendeekonomi Handelsbanken.Foto: Bengt Evertsson/Handelsbanken press
Américo Fernández, privatekonom på SEB Stockholm. Arkivbild.
Américo Fernández, privatekonom på SEB Stockholm. Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Under en nio månader lång graviditet kan mycket hinna hända. Inte minst i svensk ekonomi. Föräldralediga har fått skriva om sin kalkyl i takt med att räntan höjts och matpriserna skenat.

Ett sätt att få ekonomin att gå ihop om man är till exempel sjukskriven eller arbetslös kan vara att ansöka om ett tillfälligt undantag från amorteringskravet på bolånet.

Annons

Men kan man få en paus även när man är föräldraledig? Här gör bankerna olika, visar TT:s enkät.

Den så kallade ventilen från amorteringskravet kan ges efter en individuell bedömning och kräver så kallade "särskilda skäl", enligt Finansinspektionens direktiv.

Det kan handla om att de ekonomiska förutsättningarna väsentligt försämrats, eller att man får kraftigt ökade utgifter som gör att de ekonomiska marginalerna krymper markant, enligt myndigheten.

Tolkas olika generöst

Men bankerna tolkar Finansinspektionen olika generöst.

Hos Handelsbanken är det ovanligt att föräldralediga inte beviljas en amorteringspaus, enligt Elin Fornbrandt, expert på boendeekonomi Handelsbanken.

– Vi anser att föräldraledighet är ett särskilt skäl, eftersom det är en typ av bortfall av inkomst. Går man in i föräldraledighet så kan man få en amorteringslättnad, säger hon.

Även SBAB är öppna för att pausa amorteringen efter en individuell prövning.

"Absolut, det är fullt möjligt att pausa eller få amorteringslättnad vid föräldraledighet," säger Douglas Norström, tf presschef på SBAB Bank i ett skriftligt uttalande.

Hos Nordea kan föräldralediga få en paus i amorteringen under hela föräldraledigheten om inkomsten är påverkad, uppger banken.

Grundregel att det inte ges

Swedbank ser däremot inte föräldraledighet som ett särskilt skäl. Men man kan ändå beviljas amorteringsfrihet om betalningsförmåga eller ekonomi väsentligt försämrats, heter det.

Annons

Hos Länsförsäkringar är grundregeln att amorteringspauser inte görs, även om en bedömning görs från fall till fall.

Banken har dock relativt nyligen förtydligat sina interna instruktioner om att föräldraledighet kan utgöra ett skäl för att pausa amorteringen. Det handlar då om en begränsad period om kundens ekonomi har försämrats.

"Vi anser att Finansinspektionen bör vara tydligare med vad som utgör särskilt skäl. Det gäller såväl föräldraledighet som t.ex. kraftigt ökade kostnader," säger Michael Patring, kreditchef på Länsförsäkringars bank i ett skriftligt uttalande.

Ser över ventilen

Även Américo Fernández, privatekonom på SEB, tycker att det är ett problem att bankerna är olika generösa.

– Det är en hint till Finansinspektionen: vill man ha en mer enhetlig hantering från bankernas sida så måste man vara tydligare, säger han.

– Banker ska ju konkurrera genom det bästa erbjudandet, med sparprodukter och räntor och så vidare. De ska inte konkurrera med vem som tolkar Finansinspektionen mest generöst, fortsätter Américo Fernández.

Några av bankerna har sett att fler föräldralediga ansökt om en paus i amorteringen den senaste tiden, visar TT:s enkät.

TT har sökt Finansinspektionen som avböjt att kommentera enkäten. Myndigheten ser just nu över hur ventilen i amorteringskravet fungerar.

I mitten av april beslutade regeringen att amorteringskravet ska utredas. En kommitté ser över både amorteringskravet och bolånetaket på längre sikt.

Fakta: Så gör några av bankerna

Nordea: Föräldraledighet kan utgöra särskilt skäl till tillfälligt undantag från amorteringskravet. Man kan få amorteringsfrihet under hela föräldraledigheten om inkomsten är påverkad.

Handelsbanken: Föräldraledighet bedöms vara ett särskilt skäl och banken kan ge amorteringspaus vid föräldraledighet. Efter 12 månader måste man söka på nytt.

SEB: Amorteringsfrihet kan ges "om hushållets ekonomiska förutsättningar väsentligt har försämrats på grund av föräldraledigheten i sig eller på grund av en kombination av föräldraledighet och ökade kostnader." Ges under max 12 månader.

Swedbank: Föräldraledighet i sig är inget skäl, men man kan beviljas amorteringsfrihet om betalningsförmåga eller ekonomi väsentligt försämrats. I regel rör det sig om några månader i taget, som kan omprövas.

Danske bank: Tittar på återbetalningsförmåga och föräldraledighet är då inte en enskild parameter som innebär att man utan prövning kan få amorteringspaus.

Länsförsäkringar: Grundregeln är att amorteringspauser inte görs men en bedömning görs från från fall till fall. Det är möjligt att pausa amorteringen under en begränsad period om kundens ekonomi har försämrats och det föreligger särskilda skäl. Föräldraledighet kan vara ett särskilt skäl.

SBAB: Efter en individuell prövning finns det möjlighet att få amorteringslättnad vid föräldraledighet.

Källa: Respektive bank

Fakta: Amorteringskravet

Amorteringskravet infördes 2016 och tvingar låntagare att betala av på sina bostadslån i en viss takt.

Om du har en belåning som är högre än 50 procent av bostadens marknadsvärde måste du amortera.

Om belåningsgraden är över 50 procent är amorteringskravet 1 procent av lånebeloppet per år. Är belåningsgraden över 70 procent ska du i stället amortera 2 procent.

Amorteringskravet skärpes 1 mars 2018. Efter det datumet ska lån som tas och är högre än 4,5 gånger av hushållets bruttoårsinkomst amorteras med 3 procent av lånebeloppet per år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons