Annons
Nyheter

Banverket kan inte ge besked

Invånarna i Torpsbruk får fortsätta vänta på nya och säkrare järnvägsövergångar.
Banverket kan inte ge besked om när plankorsningarna byggs om.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2006

Utmed stambanan i Alvesta kommun finns i dag fyra plankorsningar, alltså korsningar där tåg- och vägtrafik inte skiljs åt med en bro eller tunnel.

Två av dem ligger i Torpsbruk. För ett år sedan protesterade familjer i samhället mot den farliga norra järnvägsövergången. Men ännu finns ingen tidsplan för ombyggnad av den övergången eller de andra i kommunen som finns i Torpsbruk, Lekaryd och Lidnäs.

Annons

- Om det blir ett beslut om att vi ska höja hastigheten till över 200 kilometer i timmen på stambanan måste vi bygga om plankorsningarna. Och att det ska bli så finns med i vår utredning för de kommande tio åren, säger Magnus Alfredsson på Banverket.

Finansiärer krävs

Han berättar vidare att andra finansiärer krävs om ombyggnaden ska bli av tidigare.

En möjlig sådan är Alvesta kommun. Men kommunen har aldrig, och kommer aldrig, att direkt betala nya järnvägsövergångar. Det säger Ingegerd Andersson, planeringschef i Alvesta kommun.

- Det är Banverkets ansvar att se till att övergångarna blir planskilda.

Hon tror dock att en ombyggnad kommer att ske, förr eller senare.

- Jag är ganska säker på att det kommer ett beslut om att höja hastigheterna på Södra stambanan. Andra beslut pekar på det. Och då kommer det automatiskt pengar från regeringen.

Som Smålandsposten tidigare har skrivit så finns det en anledning till att de fyra övergångarna ännu inte byggts om.

Komplicerat

Enligt Banverket är de komplicerade både tekniskt och kostnadsmässigt. I Torpsbruk handlar det till exempel om utrymmesproblem.

- Vi vet också att det inte kan bli planskilt på samtliga ställen, även om Banverket höjer hastigheten på stambanan. I sådana fall måste vi ha ersättningsvägar, säger Ingegerd Andersson.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons