Annons
Nyheter

Barn skickades hem med inflammerad blindtarm

Blindtarmsinflammationen hos ett barn i Småland förblev oupptäckt i två veckor, trots upprepade kontakter med sjukvården.
När rätt diagnos till slut ställdes hade blindtarmen brustit och barnet hade en stor varbildning i bukhålan.
Sjukvård • Publicerad 11 januari 2023
När rätt diagnos till slut ställdes hade blindtarmen brustit. Händelsen ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
När rätt diagnos till slut ställdes hade blindtarmen brustit. Händelsen ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Barnet utsattes för förlängt lidande och risk för ännu allvarligare komplikationer på grund av den fördröjda diagnosen, konstaterar Region Kronoberg.

Föräldrarna trodde först att barnets smärta i magen berodde på magsjuka, men den tredje dagen efter insjuknandet kontaktades vårdcentralen. Barnet fick lämna avföringsprov, men besök på vårdcentralen bokades inte in.

Annons

Några dagar senare sökte familjen sjukhusvård men skickades hem, först från kirurgakuten och sedan från barnakuten. På grund av feber och fortsatt buksmärta kontaktades vårdcentralen igen och då misstänktes urinvägsinfektion. Först ytterligare två dagar senare togs blodprover, som visade på inflammation, vilket ledde till inläggning på sjukhus.

Den fördröjda diagnosen ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria, uppger regionen.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig tidsangivelse för anmälan till Ivo.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons