Annons
Nyheter
De sätter sig i ringen och tar varandra i hand. För de är som en massa syskon som tycker om varann och som har satt sig ner för att få veta mer om påskens evangelium.
- Vi ska fira Jesus för att han dog.
Nyheter • Publicerad 8 april 2004
Stor ring. Alla barnen på Sankt Mikaels förskola i Växjö är vana att sätta sig ner en gång per vecka och få veta mer om det som står i Bibeln. Inför påsk var det Victoria Gonzalez som berättade om Jesus och hans lärjungar, om korsfästelsen och allt annat tråkigt som hände. Foto: Stefan Nilsson
Stor ring. Alla barnen på Sankt Mikaels förskola i Växjö är vana att sätta sig ner en gång per vecka och få veta mer om det som står i Bibeln. Inför påsk var det Victoria Gonzalez som berättade om Jesus och hans lärjungar, om korsfästelsen och allt annat tråkigt som hände. Foto: Stefan NilssonFoto: 

Fredrik Nirve kommer ihåg och vet. För på Sankt Mikaels katolska förskola i Växjö har de förberett sig för påsken ganska länge.

Barnen och personalen har målat påskkort med fjädrar och kycklingar, sått gräs i kruka och placerat ut små dunkycklingar, klippt till tuppar och påskharar, klistrat och målat. Fönster och bänkar är fyllda av påskpynt som barnen får ta med sig hem till helgen.

Annons

Spännande historia

Victoria Gonzales har förberett hur hon skall berätta om hur Jesus tvättade lärjungarnas fötter och om hans sista måltid med sina vänner, hur han förråddes och korsfästes.

Lisa Henriksson Bergdahl får tända ljuset. Då vet alla att det är dags för veckans samling. Ljuset är viktigt; det är en symbol för Jesus som världens ljus.

Alla gör korstecken innan Victoria Gonzales börjar berätta. Hon berättar och barnen fyller i. De vet att påsken betyder att vintern tagit slut. Det ser man för gräset växer, blommorna kommer fram och fåglarna får ungar.

Många språk

Det blir många sånger i ringen. Någon klingar på latin, andra på svenska. Det handlar om Jesus som världens ljus, om barmhärtighet och kärlek.

Barnen vet bestämt att det var tjuvar och mördare man korsfäste men Jesus korsfäste man för att han kallat sig kung.

En liten gul kyckling och en igelkott med ungar får också plats i sångerna. I en stor korg ligger gröna kvistar, bröd och ägg som barnen har målat.

- De symboliserar påskens budskap om pånyttfödelsen. Äggen är livets början, att Kristus uppstod. Brödet är det bröd som Jesus delade med sina lärjungar och kvistarna symboliserar palmkvistarna som folket strödde på vägen framför Jesus när han red in i Jerusalem, berättar Aleksandra Brogard som är föreståndare på förskolan.

Frukt och godis

Annons

Så blir det fruktstund innan det är dags för barnen att ge sig ut på gården och se vad påskharen har lämnat efter sig. De minsta barnen får leta först. Snart stormar de äldre ut och alla har snabbt hittat godispåsarna som haren hängt i buskar och träd.

Sankt Mikaels katolska förskola drivs enligt samma läroplan som alla andra förskolor och med samma aktiviteter som alla andra men med det tillägget att man har en kristen inriktning.

Åtta olika språk

- Vi har mycket aktiva föräldrar. Barnen talar åtta olika språk

och personalen är flerspråkig. Här finns 23 barn varav flera är invandrare i andra generationen.

Av personalen är tre utbildade förskollärare och två är barnskötare.

- Vi jobbar mycket med etik och kristna värderingar, säger Aleksandra Brogard. Vi talar ofta med barnen om evangeliet men vi gör det på barnens nivå och med deras associationer. Vi försöker lära barnen att kramas när de har slagits och tycker det är viktigt för barnen att lära sig känna empati.

Ann-Marie Linderås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons