Annons
Nyheter

Bedragare lurade till sig 1,2 miljoner på en bank

Kronobergspolisen jagar två bedragare som kommit över 1,2 miljoner kronor från ett bankkontor i Växjötrakten. De fick pengarna med hjälp av en falsk handling.
Banken har lyckats säkra cirka 200 000 kronor av beloppet. Men resten av pengarna liksom bedragarna är spårlöst försvunna.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2006

Brottet inträffade i maj och såväl mannen som kvinnan är nu anhållna i sin frånvaro. Båda misstänks för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning. I mannens fall handlar det även om penninghäleri.

Lämnade postväxel Inför besöket på det aktuella bankkontoret hade bedragarna vissa kontakter med bankpersonalen. Så när bedragarna en dag kom dit och lämnade fram sin postväxel på 1,2 miljoner kronor var de inte helt okända för personalen.

Annons

Bankens kontroll var så bristfällig att bedragarna fick beloppet insatt på ett konto. Därefter har pengarna slussats vidare till andra konton. Banken upptäckte aldrig att handlingen, som var utställd av en utländsk bank, var falsk. När banken senare upptäckte misstaget var merparten av pengarna försvunna. Kvar fanns sammanlagt 200 000 kronor och de pengarna har domstol på bankens begäran belagt med kvarstad.

I nuläget vet polisen inte var de båda misstänkta bedragarna befinner sig. De är efterlysta i hela landet, men om personerna lämnat Sverige måste de häktas i sin frånvaro för att kunna efterlysas internationellt. Någon sådan häktningsbegäran har ännu inte lämnats till tingsrätten.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons