Annons
Nyheter

Befarat underskott på tio miljoner i Alvestas skolor.

Underskottet för skola och barnomsorg kan bli rekordstort i Alvesta kommun. Mycket tyder på att underskottet blir uppemot tio miljoner kronor, trots tilläggsanslaget på samma summa.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2006

Ekonomichef Kjell Rosenlöf uttrycker sig försiktigt. Han säger att alla poster inte är räknade än, att det tar yttelrigare cirka en vecka innan det preliminära bokslutet för fjolårets verksamhet är klart. Men uppgifterna om det rekordstora underskottet kommer från säkra källor och bekräftas delvis av förvaltningschef Lenah Thuresson.

- Enligt prognosen överskrider vi trots tiläggsanslaget, men inte med så mycket. Det ser inte roligt ut, säger Lenah Thuresson.

Annons

Riktigt varför det gått åt mer pengar än planerat vet man inte exakt. En hjärntrust bestående av biträdande förvaltningschef, skolkamrer och förvaltningssekreterare jobbar med att ta reda på det tillsammans med rektorer och enhetschefer.

Lenah Thuresson tror att nybyggen, som under byggnadstiden ökat driftskostnaderna och kostnader för att avvveckla personal är en stor del av orsaken.

- Vi har avvecklat en hel skola och delar av verksamhet på skolor. Det rör sig om tunga kostnader, och de är avklarade nu, säger hon.

Anpassa oss

- Vi har kanske inte varit så skickliga i att förutse detta. Personal som slutar har innestående semester, som ska betalas ut och lärare har också innestående ferielön, säger hon.

Ännu fler lärare ska sägas upp? Då blir det ännu mer avvecklingskostnader?

- Ja - vi ska ju komma in i år 2006 års budget också. Vi måste ha ner volymen eftersom elevunderlaget minskar. På sikt ska vi anpassa kostnaderna. Det har vi lärt oss av år 2005, så vi kan anpassa oss, säger Lenah Thuresson.

Nämnden ska diskutera situationen på sammanträdet den 9 februari.

För att klara budgeten i år har barn- och ungdomsnämnden fått tilläggsanslag på även år 2006 års budget.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons