Annons
Nyheter

Behandlingshem i Ryd läggs ner

Nyheter • Publicerad 16 april 2004

Sannolikt beslutar landstingsstyrelsen på måndag att lägga ned sin behandlingsenhet Strömsborg i Ryd. Enligt tillförordnade landstingsdirektören Sture Andersson klarar Strömsborg inte sin ekonomi.

Under år 2003 gick verksamheten med ett underskott av cirka 700 000 kronor. För innevarande år befarar landstingsledningen att underskottet växer eftersom antalet klienter antas minska.

Annons

På Strömborgs motivations- och utredningsenhet behandlas personer med olika missbruksproblem. De placeras i Ryd av sina respektive hemkommuner under vanligen tre månaders tid.

Under hela förra året har inte någon klient från Kronobergs län varit placerat på Strömsborg. Med andra ord så betalar Landstinget Kronoberg för att ta emot och behandla patienter från kommuner i andra län. I detta ser tillförordnade landstingsdirektören Sture Andersson ett skäl till varför Strömsborg borde läggas ned.

Föreståndaren vid Strömsborg Per Törnqvist beklagar utvecklingen:

- I ett samhälle där man vill värna om de utstötta borde man ha råd att ge den vård som vissa människor behöver. Alla missbrukare behöver inte institutionsvård, det kan räcka med kommunernas öppenvård. Andra däremot behöver kommer bort ur sina miljöer, de behöver bryta mönster för att motiveras till en annan livsföring, säger han.

Enligt honom har man lyckats väl med behandlingen av patienterna.

- Vi gör ett jätte bra jobb. Men vi har krav på oss att gå ihop ekonomiskt och det gör vi inte.

På Strömsborg arbetar åtta vårdare och just nu behandlas fem klienter.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons