Annons
Nyheter

Belarusier har lämnat svensk ambassad

De två belarusiska män som har befunnit sig på Sveriges ambassad i Minsk sedan i september 2020 har lämnat ambassaden, bekräftar UD för TT.
De två männen ska själva ha valt att lämna ambassaden, vilket var först att rapportera.
Belarus • Publicerad 14 juni 2022

– De två män som olovligen vistats på Sveriges ambassads område i Minsk har själva valt att lämna ambassadområdet, säger Staffan Fjellander på UD:s pressjour till TT utan att ge ytterligare detaljer.

Radio Free Europe rapporterar att männen har tagit sig till Lettland. De ska ha lyckats ta sig ut ur den hårt bevakade ambassadbyggnaden den 1 juni genom att gömma sig i en ambassadbil. De kördes till ett sjukhus i en närliggande stad där svensk ambassadpersonal lämnade dem. Männen tog sig därefter vidare mot Lettland med tåg och taxi, och över gränsen till fots, enligt deras egen redogörelse av förloppet.

Annons

Vitalij och Vladislav Kuznetjik, far och son, tog sig till ambassaden efter att ha deltagit i demonstrationer mot det riggade presidentvalet och därpå anklagats för brott. När de inte kunde ansöka om asyl tog de sig in på området på annat vis.

Männen uppgav att de löpte stor risk att föras bort och utsättas för tortyr.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons