Annons
Nyheter

Belgisk öppning: Välj dina vänner

Fyra vänner är välkomna när Belgien så sakteliga öppnar efter coronakrisen.
Nu gäller det bara att välja – och bli vald.
Coronaviruset • Publicerad 6 maj 2020
Belgiens premiärminister Sophie Wilmès. Arkivbild.
Belgiens premiärminister Sophie Wilmès. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Efter drygt 8 000 dödsfall i covid-19 och snart två månader av strikta restriktioner hoppas Belgiens regering kunna se ljuset i slutet av tunneln.

– Kanske börjar några av er få nog nu och det förstår jag i dag. Men era ansträngningar har burit frukt. De här åtgärderna är beviset på att en återgång till någon form av normalitet är på gång, säger premiärminister Sophie Wilmès på en presskonferens i Bryssel enligt tidningen Le Soir.

Annons

Redan i måndags fick många inom industrin återvända till sina arbeten. Nästa öppning sker från och med helgen då belgarna äntligen ska få träffa sina vänner igen.

Max fyra

Men det blir med fortsatt rejäla restriktioner.

– Från den 10 maj kommer varje familj få ta emot upp till fyra personer, men endast samma personer. Och de här fyra får bara besöka den här familjen, berättar Wilmés.

Alltså: Blir du hembjuden till någon är det bara dit du får gå. Om du inte har varit hos någon annan först. Och du kan heller inte bjuda in någon som redan besökt en annan familj.

– Annars kommer antalet kontakter att multipliceras och de blir okontrollerbart. Det är inte fyra gånger fyra gånger fyra, betonar Jan Jambon, regional regeringschef i Flandern.

Ingen idrott

Från och med måndag öppnas sedan merparten av landets olika butiker igen. Kravet blir dock max en kund per tio kvadratmeter och endast i 30 minuter.

För skolorna väntas en återstart tidigast den 18 maj. Landets barer och restauranger får dock fortsatt hålla stängt tills vidare. Och för idrotten – både proffs och amatörer – blir det en sommar helt utan tävlingar.

Belgien har hittills registrerat 8 339 döda i covid-19, vilket är ett av de absolut högsta dödstalen per capita i hela världen. Hälsomyndigheterna har samtidigt med avsikt valt att redan från början räkna in även misstänkta, men obekräftade dödsfall, framför allt från landets äldreboenden.

Fakta: Åtgärder i Belgien

Belgien har varit i princip nedstängt på grund av coronaviruset sedan mitten av mars. Arbete hemifrån har rekommenderats och endast livsmedelsaffärer, apotek och tobakshandlare har fått hålla konstant öppet. Motion utomhus har tillåtits endast ensamt eller tillsammans med någon som bor i samma hus.

Öppningen sedan dess har skett stegvis:

* 18 april: Byggbutiker och trädgårdshandlare öppnas på nytt. Sjukhem och handikappboenden får återigen ta emot besökare, men bara en och samma person för varje inlagd.

* 4 maj: Sybehörsbutiker öppnar samtidigt som krav införs på ansiktsmask i kollektivtrafiken. Anställda välkomnas tillbaka inom en stor del av industrin. Motion utan direktkontakt – som tennis, golf och paddling – tillåts också.

* 10 maj: Varje hushåll får ta emot upp till fyra bekanta på besök, men endast samma personer.

* 11 maj: Merparten av butikerna öppnar, med restriktioner för antalet kunder.

Från den 18 maj väntas en försiktig skolstart, i olika omgångar. Förhoppningen är att ungefär samtidigt kunna öppna bibliotek, marknader, djurparker, frisörer och utöka antalet som tillåts vara med på bröllop och begravningar. För barer och restauranger väntas ingen öppning förrän början av juni.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons