Annons
Nyheter

Benjamin Dousa slutar som Muf-ordförande

Moderata ungdomsförbundets frispråkige ordförande Benjamin Dousa lämnar politiken.
Politik • Publicerad 11 maj 2020
Benjamin Dousa lämnar politiken. Arkivbild.
Benjamin Dousa lämnar politiken. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

27-åringen har varit förbundsordförande för Muf sedan 2016 och beskrivits som en person med en ljus framtid inom Moderaterna. Benjamin Dousa är också ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd i Stockholms stad.

Men inför stämman i höst ställer han inte upp för omval och han kommer att lämna sina lokalpolitiska uppdrag.

Annons

Till TT säger Dousa att man har sina uppdrag till låns och att han inte gav sig in i politiken för att bli en karriärlysten gubbe.

– Det är klart att det finns politiker i alla partier som egentligen bara har en enda politisk idé, och det är att stanna kvar på sitt uppdrag. Då blir man inte modig och vågar inte driva reformer. I stället blir att göra politisk karriär överordnat allt annat.

Betalar medlemsavgift

Till Aftonbladet , som var först med att rapportera om att Benjamin Dousa slutar, säger han att det ska bli skönt att slippa personer inom politiken som försöker lägga krokben för en.

På frågan om han lämnar politiken för gott svarar han att det i dagsläget inte finns några planer på att komma tillbaka.

– Det är ingen hemlighet att jag kommer att fortsätta betala medlemsavgiften till Moderaterna, rösta på Moderaterna och verka för att Ulf Kristersson ska bli statsminister, säger han till TT.

Hur han kommer att bli ihågkommen som Muf-ordförande lämnar han till andra att utvärdera. Han hoppas att han vågat vända på stenar som varit känsliga inom borgerligheten, exempelvis frågor kopplade till friskolereformen.

– Jag hoppas att jag har gjort skillnad för Muf och Moderaterna när det kommer till synen på ungdomsförbundet. Om en son till en städfamilj som jag kan bli Muf-ordförande, då är inte Moderaterna längre ett överklassparti.

"Aldrig hållit med så mycket"

Benjamin Dousa har flera gånger under sina nästan 13 år i partipolitiken kommit på kollisionskurs med moderpartiet. Men nu är tongångarna annorlunda.

– Jag har nog aldrig hållit med Moderaterna lika mycket som jag gör just nu. Moderaterna är för mig i grunden två värderingar. Frihet: att man ska få skattesänkningar, gifta sig med vem man vill, marknadsekonomi. Och ansvar: ansvar för de stora samhällsproblemen, lag och ordning, invandring, sjukvården. Och det finns inget annat parti i Sverige som kombinerar både frihet och ansvar samtidigt.

Dousa, som arbetat på SEB och har en examen från Handelshögskolan i Stockholm, vill inte avslöja vad han ska göra efter politiken mer än att det handlar om arbete inom näringslivet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons