Annons
Nyheter

Besiktningsman anser att det handlar om "boblindhet"

Besiktningsföretaget som Skanskas eget försäkringsbolag anlitat anser inte att det handlar om vibrationssprickor.
Besiktningsmannen betecknar Ingegerd Johanssons upplevelser om att det är nya sprickor som "boblindhet".
Nyheter • Publicerad 15 juni 2006

"Beträffande ägarens upplevelser om oerhört kraftiga skakningar i samband med sprängningarna är detta inte särskilt underligt enär människan är ett väldigt känsligt vibrationsinstrument ...", skriver Tommy Jernberg vid besiktningsföretaget Ansvarsbesiktning i Stockholm.

Jernberg tillägger att människan när sprängningen inträffat vänder sig om och ser skador som man aldrig sett förut. Skadorna kopplas till de upplevda skakningarna, vilket Jernberg betecknar som "boblindhet".

Annons

Besiktning förra året Besiktningsföretaget anser att Ingegerds putsskador på huset är av äldre datum och inte kan ha orsakats av sprängningsarbetena.

Men faktum är att så sent som i augusti förra året besiktigade Anticimex hela huset utan att anmärka någonting på fasaden.

Jörgen Andersson, som för Skanskas räkning ansvarat för det stora flertalet sprängningar på Biskopshagen i Växjö, säger att han inte kan bedöma om sprickorna är nya eller gamla.

- Det är därför som jag lämnat det här fallet vidare till Skanskas eget försäkringsbolag.

Jörgen Andersson konstaterar att det är en ganska rörig situation vid byggena på Biskopshagen eftersom det finns flera olika byggherrar.

- Vi har sprängt det mesta men det finns andra aktörer som sprängt närmare Ingegerds hus än vi. Jag kan inte bestämma hur vi skall göra i ett sådant här fall i ersättningsfrågan.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons