Annons
Nyheter

Betydande risk för laviner i fjällen

Det varnas för betydande risk för laviner i de svenska fjällen. Hård vind utlovas också för söndagen i Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen.
Väder • Publicerad 9 april 2022
Naturvårdsverket skriver att lavinfaran är betydande, kanske till och med stor, på sina håll i de svenska fjällen. Arkivbild.
Naturvårdsverket skriver att lavinfaran är betydande, kanske till och med stor, på sina håll i de svenska fjällen. Arkivbild.Foto: Mats Lennartson/TT

Det råder betydande risk för laviner på flera håll i de svenska fjällen. Det visar Naturvårdsverkets tjänst lavinprognoser.se.

"Vädret blir betydligt lugnare under lördagen jämfört med fredagens stormiga dygn. Tyvärr släpar lavinfaran efter", står det i lördagens lavinprognos.

Annons

Naturvårdsverket skriver att förhållandena är svårbedömda, men menar att lavinfaran är betydande, kanske till och med stor.

Enligt kartan är risken betydande i södra Jämtlands-, västra Härjedals-, västra Vindel- samt i Kebnekaise och Abisko/Riksgränsfjällen, medan lavinfaran i södra Lapplandsfjällen är måttlig.

– Det snöar en del där och det kommer fortsätta att snöa framför allt i Lapplandsfjällen, säger Katarina Andersson.

Hård vind

En lavin gick vid Bräckeliften i Rödkullen i Åre på lördagen men ingen människa skadades, rapporterar SR P4 Jämtland.

Dessutom utlovas hård vind på söndag i Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen. SMHI har utfärdat en en gul vindvarning och avråder ovana besökare från att ge sig ut.

– På kalfjället kan det möjligtvis bli storm. Där det snöar som mest blir det inte fullt så blåsigt, säger Andersson.

På måndag kommer snöfallet i norr att mattas av.

SMHI har även utfärdat gula vindvarningar längs sydkusten för lördagen. Den hårda vinden håller i sig på söndag, enligt Andersson.

– På måndag kommer det inte vara fullt lika blåsigt. Vad gäller vinden blir det en liten paus på tisdag. Men på onsdag kommer ett nytt lågtryck in och då kan det bli blåsigt i söder igen.

Solglimtar

Skärtorsdagen för med sig friska till hårda vindbyar i stort sett hela landet, säger meteorologen.

Annons

Mellersta Norrland kan eventuellt få några solglimtar på måndag, liksom Götaland och Svealand.

– På måndag ska åtminstone södra Sverige få några fler plusgrader, knappast tvåsiffrigt. I Kalmar län kan temperaturen möjligen komma upp till tio grader, men i övrigt rör det sig mellan sex och nio plusgrader i Götaland och södra Svealand.

Tisdagen för också med sig mildare luft. Då kan det bli upp emot tio grader i Götaland och östra Svealand. Liknande temperaturer utlovas på onsdag.

– Det är mer osäkert vad som händer mot påskhelgen.

Fakta: Lavinskalan

5 – Extrem lavinfara. Undvik all lavinterräng.

4 – Stor lavinfara. Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.

3 – Betydande lavinfara. Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

2 – Måttlig lavinfara. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farliga platserna.

1 – Liten lavinfara. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.

Källa: Lavinprognoser.se

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons