Annons
Nyheter

Biblioteksbesökare avbröts av brandövning

Vad händer om en brand bryter ut i Växjö stadsbibliotek? Kan man komma snabbt ut utan skador? Är det risk för att någon blir kvar?
Sådana frågor var på tapeten på tisdagsförmiddagen när brandlarmet tjöt på biblioteket en kvart över tio och utrymningsplanen testades med publik för första gången.
Nyheter • Publicerad 20 april 2004
Foto: LENA GUNNARSSON
Foto: LENA GUNNARSSONFoto: 

Bokälskare, musiklyssnare och tidningsläsare rycktes snabbt ifrån sina tankar och fick genast lämna byggnaden, utfösta med mild men bestämd hand av personalen.

En liten grupp förskolebarn togs genast ut via en sidoutgång och samlades sedan på planen utanför huvudentrén. En synskadad person leddes ut av en anställd och han tyckte att det hade gått mycket bra.

Annons

En av de anställda hade med sig en pärm med personalens namnlista. Hon och kollegorna samlades på ena sidan huvudingången och alla närvarande bockades av.

Däremot stod de vanliga besökarna lite strödda omkring på andra sidan huvudingången och lämnades i stort sett för sig själva utan information eller eventuellt omhändertagande, om nu någon hade drabbats av exempelvis chock i ett skarpt läge.

- Det är just sådana aspekter vi vill få fram när vi nu inleder en utvärdering, sade kommunens biträdande säkerhetschef, Stefan Linder. Övningen är till för att se vad som behöver förbättras.

Kulturförvaltningens säkerhetsansvarige, Åke Persson, var en av dem som hade lagt upp övningen, och han höll sig i bakgrunden på andra sidan gatan medan utrymningen pågick.

- Det är en komplicerad byggnad med många lokaler i tre plan och det fordras att man testat för att få reda på eventuella problem som kan dyka upp om det skulle bli allvar.

Det finns också många anställda som var och en ska vara klar med exakt hur hon eller han ska göra i olika funktioner som vid utlåningsdiskarna, i barnavdelningen, i källaren eller på tredje våningen, menade han.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons