Annons
Nyheter

USA: Vi sköt al-Qaida-ledaren på balkongen

al-Qaidas överhuvud Ayman al-Zawahiri har dödats i en amerikansk drönarattack, meddelar USA:s president Joe Biden på en pressträff. Terrorledaren träffades av robotar när han var ute på sin balkong, enligt en källa.
USA • Publicerad 2 augusti 2022
Foto: Johan Hallnäs/TT
Den ökände terrorledaren Usama bin Ladin (till vänster) och Ayman al-Zawahiri (till höger) på bild tagen från en tv-sändning i oktober 2001.Foto: AP/TT

Den högt uppsatta källan i Washington beskriver det som att al-Zawahiri hade för vana att tillbringa långa stunder på balkongen i Sherpur, ett av den afghanska huvudstadens mer välbeställda områden.

Tidigt på söndagen avfyrade drönare två Hellfire-robotar mot balkongen, enligt källan.

Annons

– Rättvisa har skipats och nu finns inte den här terrorledaren längre, säger Biden.

Han hoppas att händelsen ska hjälpa de familjer som berördes av 11 september-attackerna 2001 att få ett avslut.

– Jag hoppas att vårt beslutsamma agerande blir ytterligare ett steg för att nå avslut, säger Biden.

Lämnade aldrig gömstället

Enligt USA-källan har al-Zawahiri uppenbarligen bott i samma hus, tre våningar högt, en längre tid.

– Vi känner inte till att han någon gång lämnat sitt gömställe. Vi identifierade al-Zawahiri vid ett antal tillfällen under en längre period på den balkong där han sedan sköts, uppger källan, och tillägger att Biden gav order om attacken 25 juli.

Attacken ska alltså ha skett via drönare, och källan hävdar att USA för tillfället inte har en endaste soldat eller agent kvar i Kabul.

Terrorledarens närvaro i Kabul beskrivs av USA som ett "tydligt övertramp" mot det avtal som träffades med talibanrörelsen i Doha, Qatar, 2020 och som lade grunden för USA:s tillbakadragande från Afghanistan.

al-Zawahiri, som nyss hade fyllt 71, tog över ledarrollen i terrororganisationen efter att Usama bin Ladin dödades av amerikansk säkerhetstjänst 2011.

Hjärnan bakom terrorattackerna

Då hade han varit aktiv i den islamistiska miljön i decennier. al-Zawahiri föddes i Kairo och blev redan som ung en framträdande röst bland radikala muslimer i Egypten.

I mitten av 1980-talet lämnade han sitt hemland för att ansluta sig till den afghanska motståndsrörelsen, som stred mot den sovjetiska ockupationsmakten. Det var under denna tid han lärde känna Usama bin Ladin, som senare gav honom en tongivande roll i al-Qaida.

Annons

Där tros han bland annat ha varit hjärnan bakom 11 september-attackerna i USA 2001, då totalt nära 3 000 personer dödades.

Rättad: En tidigare version av texten angav fel tidpunkt för när al-Zawahiri dödades.

Fakta: Ayman al-Zawahiri

Föddes 1951 i Kairo i Egypten och växte upp i en respektabel medelklassfamilj.

Anslöt sig redan i skolåldern till det förbjudna Muslimska brödraskapet.

Studerade medicin i Kairo och fick sin examen 1974.

Tog 1993 över ledarskapet för egyptiska Islamiska jihad som senare strålade samman med andra radikala rörelser, inklusive terrornätverket al-Qaida.

Sågs under flera decennier som den viktigaste ideologen bakom al-Qaida och som den "operativa hjärnan" bakom 11 september-attackerna.

Blev ledare för al-Qaida efter att grundaren Usama bin Ladin dödats av amerikanska styrkor 2011.

Lyckades inte upprätthålla terrornätverkets tidigare framträdande plats, eftersom Islamistiska staten (IS) vann allt större mark inom den jihadistiska rörelsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons