Annons
Nyheter

Biden förvånad efter dokumentfynd

USA:s president Joe Biden sade på tisdagen att han är förvånad att sekretessbelagda handlingar från hans tid som vicepresident hittats på ett kontor han tidigare använt.
USA • Publicerad 11 januari 2023
President Joe Biden befinner sig i Mexico City för möten med Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
President Joe Biden befinner sig i Mexico City för möten med Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

– Jag informerades om fyndet och blev förvånad när jag fick reda på att regeringsdokument över huvud taget fanns på kontoret, sade president Joe Biden till reportrar i Mexico City där han befinner sig för möten med Mexikos president Andrés Manuel López Obrador och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. .

Bidens jurister hittade dokumenten i november när de städade ur ett kontor. De lämnade över handlingarna till riksarkivet National Archives som hanterar sådant material, enligt Bidens rådgivare Richard Sauber.

Annons

Justitiedepartementet är nu satt att undersöka dokumenten.

"Vita huset samarbetar med National Archives och justitiedepartementet", säger Sauber i ett uttalande.

Sauber har beskrivit att det handlar om "ett litet antal dokument med sekretessmärkning" som hittades vid Penn Biden Center, en tankesmedja som är kopplad till University of Pennsylvania där Biden tidigare varit hedersprofessor. Dokumenten har enligt uttalandet legat i ett låst skåp.

Vid en razzia i expresident Donald Trumps residens Mar-a-Lago i Florida i augusti tog FBI med sig mer än 100 hemligstämplade dokument. Även det fyndet granskas av justitiedepartementet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons