Annons
Nyheter

Biden lovar stöd till brandhärjad delstat

USA:s president Joe Biden säger att delstaten New Mexico kommer att få ökat federalt stöd för att hantera skogsbränder.
USA • Publicerad 12 juni 2022
USA:s president Joe Biden besökte Santa Fe i New Mexcio på lördagen.
USA:s president Joe Biden besökte Santa Fe i New Mexcio på lördagen.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Den största branden i delstatens historia rasar sedan i april, då ett antal planerade naturvårdsbränningar spreds utom kontroll.

– Vi måste försäkra oss om att det här inte händer igen, sade Biden under ett besök i Santa Fe.

Annons

Presidenten sade att den federala regeringen skulle täcka hela kostnaden för nödåtgärder och borttagning av skräp, ett ansvar som tidigare delats med delstatsregeringen.

Biden uppger också att han vill att Washington står för kostnaderna för de skador som branden orsakat – men en sådan åtgärd skulle dessutom kräva stöd i kongressen.

Minst 430 hem har förstörts och tusentals människor har flyttats från det brandhärjade området i New Mexico, där nödläge utlystes i maj på grund av branden.

Biden har uttryckt oro över det ökande antalet skogsbränder i USA – och för de skenande kostnaderna för att bekämpa dem.

– De här bränderna är en röd varningslampa för vår nation. De ökar både i antal och i styrka, sade Biden förra året under ett besök i det då brandhärjade Kalifornien.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons