Annons
Nyheter

Biden: Ska inte kärnvapenöva med Sydkorea

USA och Sydkorea diskuterar inte gemensamma kärnvapenövningar, säger USA:s president Joe Biden.
Korea • Publicerad 3 januari 2023
President Joe Biden säger att USA och Sydkorea inte ska genomföra gemensamma kärnvapenövningar.
President Joe Biden säger att USA och Sydkorea inte ska genomföra gemensamma kärnvapenövningar.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Presidenten svarade "nej" på en direkt fråga från en reporter om huruvida länderna hade pratat om sådana övningar.

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol sade tidigare i en tidningsintervju att länderna diskuterar gemensam planering och övning med kärnvapen, att detta är något som måste göras, och att USA ställt sig ganska positivt i frågan. Anledningen är grannen och kärnvapenstaten Nordkoreas alltmer hotfulla retorik.

Annons

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har lovat att massproducera massförstörelsevapen och mer avancerade interkontinentala ballistiska robotar.

Men Vita huset dementerar nu att det handlar om gemensamma övningar. I ett uttalande till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap skriver en talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd:

"Som presidenten (Biden) sade, vi diskuterar inte gemensamma kärnvapenövningar. Sydkorea är inte en kärnvapenstat."

På tisdagen meddelar dock Sydkorea på nytt att någon form av fördjupat samarbete kring kärnvapen med USA planeras. President Yoons talesperson Kim Eun-Hye säger i ett uttalandet att länderna diskuterar informationsutbyte och gemensam planering när det kommer till de amerikanska kärnvapnen, skriver nyhetsbyrån AP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons