Annons
Nyheter

Kampanjerna avslutades med Gaga och varningar

Presidentkandidaterna i USA hade fullt upp under den sista dagen inför det ödesmättade valet.
Joe Biden tog hjälp av Lady Gaga, och Donald Trump varnade för att ett HD-beslut kan leda till våld.
USA • Publicerad 3 november 2020
Lady Gaga höll tal i Pittsburgh.
Lady Gaga höll tal i Pittsburgh.Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Melania Trump avslutade sitt kampanjande för sin make i Magnolia Woods i North Carolina.
Melania Trump avslutade sitt kampanjande för sin make i Magnolia Woods i North Carolina.Foto: Chris Carlson/AP/TT

Demokraten Joe Biden och hans parhäst Kamala Harris hade draghjälp av artisterna Lady Gaga och John Legend vid kampanjmöten i Pennsylvania, dagen innan presidentvalet.

– Det är frestande att luta sig tillbaka. Men nu är inte läge att känna sig självsäker. Nu är det dags att agera, sade Gaga när hon uppmanade väljare att rösta.

Annons

Biden konstaterade att nästan 100 miljoner amerikaner redan lagt sin röst.

– Mitt budskap är enkelt: Makten att förändra det här landet är i era händer. Och jag bryr mig inte om hur mycket Donald Trump försöker, det finns inget, inget han kan göra för att stoppa folket i det här landet från att rösta, sade Biden.

Biden besökte också Ohio, en delstat där det är jämnt i opinionsundersökningarna mellan honom och sittande presidenten Donald Trump, men där Trump ser ut att ha ett visst försprång.

"Korrupt publicitet"

Republikanernas kandidat Donald Trump hade likt tidigare ett späckat schema under sista dagen och kvällen inför valet. På agendan stod valmöten i North Carolina, Pennsylvania, Wisconsin och Michigan. Ett av talen gjordes i Bidens födelseort i Scranton, i Pennsylvania.

– En röst på Biden är en röst att ge kontrollen över regeringen till globalisterna, kommunisterna, socialisterna, de rika liberala hycklarna, som vill tysta, censurera, avbryta och straffa er, sade Trump.

Trump flaggades

Trump varnade också för konsekvenserna av ett beslut från landets högsta domstol, som förlängt tidsfristen för när poströster måste ha kommit in.

– När högsta domstolen gav er en förlängning, så fattade de ett väldigt farligt beslut och jag menar farligt, fysiskt farligt, sade presidenten, utan att utveckla vari faran låg.

I ett inlägg på Twitter och Facebook skrev Trump att beslutet kommer att leda till röstfusk och underminerar rättsväsendet. Båda plattformarna valde att flagga inlägget som potentiellt vilseledande.

Presidenten valde att avsluta sin kampanj på samma sätt som i förra valrörelsen, med ett tal i Grand Rapids, Michigan, ett traditionellt demokratiskt fäste som han överraskande vann 2016.

– Jag är lite vidskeplig, låt oss göra det på samma sätt, sade Trump enligt AFP.

Melania höll tal

Annons

Även presidentfrun Melania Trump kampanjade, och höll ett tal för omkring 300 maskbeklädda anhängare i North Carolina, enligt USA Today.

– På tisdag ber jag er att fortsätta att lita på vår president, sade hon, och anklagade Biden för att vara en politisk karriärist som under fyra decennier inte åstadkommit något av vikt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons