Annons
Nyheter

Biden vill öka elbilsförsäljningen i USA

Ett nytt lagförslag i USA ska begränsa utsläppen från biltrafiken.
Ekonomi • Publicerad 9 april 2023
År 2032 vill USA:s regering att elbilsförsäljningen ska stå för 67 procent. Arkivbild.
År 2032 vill USA:s regering att elbilsförsäljningen ska stå för 67 procent. Arkivbild.Foto: LM Otero AP/TT

På onsdag väntas Joe Bidens regering lägga fram ett nytt lagförslag som begränsar hur mycket fordonsindustrin får släppa ut, enligt källor till New York Times.

De nya reglerna på miljöområdet uppges leda till att 54–60 procent av alla nybilsförsäljningar i USA kommer att vara elektriska till år 2030. År 2032 ska siffran vara uppe på 67 procent.

Annons

Under 2022 stod elbilar endast för 5,6 procent av bilförsäljningen i landet.

Enligt tidningen innebär förslaget ett krav på biltillverkarna om att det totala antalet utsläpp som deras bilförsäljning genererar inte får överstiga en viss nivå.

Förslaget skulle hjälpa Joe Biden att nå sitt klimatmål om att halvera USA:s utsläpp till 2030. Förra året infördes som ett led i det också skattelättnader för privatpersoner som köper elbilar.

Om de nya reglerna blir verklighet kommer det att innebära stora förändringar för bilindustrin, enligt John Bonzella, ordförande i branschorganisationen Alliance for Automotive Innovation, som representerar större delar av fordonsindustrin i USA.

– Det här är inget mindre än en total förvandling av bilindustrin och bilmarknaden, säger han till New York Times.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons