Annons

Ryssland: Boende i Cherson får ryska pass

Det ryska ockupationsstyret i Cherson i södra Ukraina meddelar att man nu delar ut ryska pass till stadens medborgare. Uppgiften kommer från statliga ryska medier och Ukraina förkastar handlingen som "illegal" och som ett "flagrant brott mot Ukrainas suveränitet".
Ukraina • Publicerad 11 juni 2022
Ryska soldater i den ockuperade Chersonregionen. Bilden är tagen i maj 2022, under en journalistresa anordnad av det ryska försvarsdepartementet.Foto: AP/TT

På lördagen anordnades, enligt den ryska statsägda nyhetsbyrån Tass, en ceremoni där 23 chersonbor fick ryska pass genom den "förenklade process" president Vladimir Putin undertecknade i maj.

Lördagens ceremoni sammanföll med Rysslands nationaldag, vilket enligt ockupationsstyret inte är en tillfällighet.

Annons

– Det är en ny era som börjar för oss, sade ockupationsstyrets ledare i Cherson, Volodymyr Saldo, till den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Ukraina reagerade snabbt och landets utrikesdepartement konstaterade att den ryska utdelningen av pass var illegal och "ett flagrant brott mot Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, samt mot rådande normer och principer för internationell humanitär rätt", rapporterar bland andra The Guardian.

Ryska dödliga vapen

Under dagen rapporterade också det brittiska försvarsdepartementet, som följer kriget noga, att ryska medelstora bombflygplan troligtvis sedan i april använt sig av luftbaserade sjömålsrobotar, av varianten kh-22 från 1960-talet, mot mål på land.

Det ursprungliga syftet med de ålderstigna sjömålsrobotarna är att de ska användas mot hangarfartyg med kärnstridsspetsar. Om de används mot mål på land med konventionella stridsspetsar blir träffsäkerheten mycket dålig och kan därmed orsaka stor skada och civila dödsfall. Användningen av dessa vapen sker, enligt departementet, på grund av att Ryssland börjar få slut på mer precisa moderna robotar.

"Väldigt svåra strider"

De ukrainska styrkorna utkämpar, enligt president Volodymyr Zelenskyj, "mycket svåra strider" i Donbassregionen där Ryssland fokuserat sina styrkor.

Striderna i den viktiga staden Sievjerodonetsk, som av den ukrainske presidenten beskrivits som avgörande för hela Donbass öde, pågår fortfarande.

På lördagsmorgonen uppgav Luhanskregionens guvernör Serhij Hajdaj att ryska styrkor fortsätter attackera staden och har förstört järnvägsdepåer och ett tegelbruk.

I onsdags medgav den ukrainska sidan efter flera dagar av hårda strider, att ryska styrkor kontrollerar större delen av Sievjerodonetsk och att ukrainska styrkor tvingats retirera på grund av kraftig beskjutning.

Biden: Zelenskyj lyssnade inte

I USA har president Joe Biden sagt att Zelenskyj inte ville lyssna på USA:s varningar om att Ryssland förberedde en invasion.

– Inget sådant här har hänt sedan andra världskriget. Jag vet att många trodde att jag kanske överdrev. Men jag visste att vi hade underlag för att påstå att han (Rysslands president Vladimir Putin) skulle gå in, över gränsen, sade Biden under ett anförande i Los Angeles under natten till lördagen, svensk tid.

Annons

Zelenskyj har hyllats för sitt ledarskap under kriget, men samtidigt har han fått kritik för att inte ha varit tillräckligt förberedd. Och i februari före den 24:e då det ryska anfallskriget inleddes, ilsknade Zelenskyj till då företrädare från Bidens regering upprepade gånger varnade för att en rysk invasion var högst trolig.

Ukraina svarar Biden

En av den ukrainske presidentens närmaste rådgivare, Mychajlo Podoljak, svarar Biden med en kritisk kommentar i en intervju med Interfax Ukraina på lördagen.

– Frågan var hela tiden hur stor invasionen skulle bli. Utan tvekan så chockades många, inklusive våra allierade av hur omfattande invasionen den 24 februari blev, säger han och konstaterar att det är "absurt" att skuldbelägga ett land som stridit i över 100 dagar för att försvara sig.

Podoljak noterar också i intervjun att centralt viktiga nationer, med sina "perfekta" kunskaper, inte har kunnat stoppa Rysslands militära framfart.

– Zelenskyj lyssnade noga på alla varningar från våra allierade, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons