Annons
Nyheter

Bidens tal präglat av krig och oro

En rysk invasion i Ukraina, en stigande inflation och en coronapandemi som fortfarande tar liv. Det var till en oroad nation och en skakig värld som USA:s president Joe Biden höll sitt tal till nationen i natt.
USA • Publicerad 2 mars 2022
President Joe Biden under sitt "State of the Union"-tal. Bakom honom står vice president Kamala Harris och representanthusets talman Nancy Pelosi.
President Joe Biden under sitt "State of the Union"-tal. Bakom honom står vice president Kamala Harris och representanthusets talman Nancy Pelosi.Foto: Saul Loeb/AP/TT
Guvernören i Iowa, Kim Reynolds, levererade Republikanernas svar på president Joe Bidens tal. Arkivbild.
Guvernören i Iowa, Kim Reynolds, levererade Republikanernas svar på president Joe Bidens tal. Arkivbild.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

Inte oväntat tog Rysslands krig mot Ukraina stor plats i president Joe Bidens tal under natten. I en oväntad enad gest ställde sig såväl demokrater som republikaner upp och applåderade för att visa sitt stöd för Ukraina och dess ambassadör, Oksama Markarova, som bjudits in till talet.

– Av historien har vi lärt oss den här läxan – när diktatorer inte får betala för sin aggression, då orsakar de mer kaos. De fortsätter. Och kostnaden och hotet mot USA och världen fortsätter stiga, säger Biden.

Annons

Biden vände sedan fokus från utrikes till inrikes, där presidenten står inför flera utmaningar. Stödet för honom har dalat, en pandemitrötthet råder hos befolkningen och en skyhög inflation oroar. Rysslands krig i Ukraina riskerar att höja de redan stigande priserna – inte minst på bränsle och el – samtidigt som pandemin fortsätter att påverka landets ekonomi.

För att stävja inflationen sade presidenten att han planerar att återinvestera i amerikansk tillverkningskapacitet, snabba upp leveranskedjorna och sänka kostnaderna för barnomsorg för att underlätta för arbetande barnfamiljer.

– Alltför många familjer kämpar med att klara av räkningarna. Inflationen rånar dem på de fördelar de annars kanske hade upplevt. Jag förstår det. Därför är det min topprioritet att få priserna under kontroll, säger Biden.

"Misslyckats"

Iowas guvernör, republikanen Kim Reynolds, gav oppositionens svar på Bidens tal.

– I stället för att få USA att gå framåt, känns det som om president Biden och hans parti har skickat oss tillbaka till sena 70-talet och tidiga 80-talet. Då slog en skyhög inflation mot familjer, en våldsam brottsvåg rasade i våra städer och den sovjetiska armén försökte rita om världskartan.

Hon säger vidare att presidenten inte levt upp till sina löften om att få USA att bli respekterat utomlands och att ena landet på hemmaplan.

– Han har misslyckats på båda fronterna, säger hon.

Inget munskydd

I något av en symbolisk gest gick Biden in i kammaren i Kapitolium utan något munskydd på sig, en signal om att coronapandemin börjar ebba ut. Han betonade framstegen den amerikanska befolkningen gjort det senaste året – att majoriteten är vaccinerad och att miljoner fler arbetar.

– Tillståndet i landet är starkt – tack vare att ni, det amerikanska folket, är starkt. Vi är starkare i dag än för ett år sedan och vi kommer att vara starkare om ett år än vad vi är i dag, sade Biden.

Fakta: State of the union-talet

I början av varje år brukar USA:s president hålla ett tal kallat "State of the union" i Kapitolium i Washington DC inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten.

Enligt artikel II i USA:s grundlag ska presidenten "vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (state of the union) och rekommendera åtgärder... för deras övervägande".

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913, även om undantag har skett.

Kongressens senat består av 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat. Representanthuset har 435 ledamöter som väljs på två år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons