Annons
Nyheter

Dom: Fritt fram för bidrag till svarthyror

Socialtjänsten får inte neka bidrag till hyresgäster på basis av att de bor svart – det vill säga utan godkänt andrahandskontrakt. Det slår en ny vägledande dom från Högsta förvaltningsdomstolen fast.
Bostad • Publicerad 13 maj 2023
Att hyra sin bostad utan kontrakt är numera inget hinder för att få bidrag. Arkivbild.
Att hyra sin bostad utan kontrakt är numera inget hinder för att få bidrag. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Personer som får sin hyra betald av socialtjänsten har rätt att behålla sitt bidrag även om de hyr sin bostad utan godkänt andrahandskontrakt, rapporterar Hem & Hyra.

Ärendet har prövats i flera instanser, som hittills alla dömt till hyresgästernas fördel. Domen från Högsta förvaltningsdomstolen är prejudicerande för liknande ärenden.

Annons

”Varken i socialtjänstlagen eller i dess förarbeten anges att rätten till bistånd för kostnader för boende ska vara beroende av att det hyresrättsliga regelverket har följts”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i sin dom.

Hittills har kommuner haft olika rutiner för att hantera bidrag riktade mot personer som hyr sin bostad svart.

"Vi har fått ett tydliggörande, det är ju positivt i sig. Det är alltid otillfredsställande när rättsläget är oklart. Nu får kommunerna svar på hur de ska hantera detta", säger förbundsjurist Ylva Lindblom i en skriftlig kommentar till Hem & Hyra.

Branschorganisationen Sveriges allmännytta är kritisk till Högsta förvaltningsdomstolens dom.

– Det är stötande att skattemedel hamnar i fickorna hos personer som förstör den vita marknaden och i värsta fall också hos kriminella, säger Åsa Schelin, organisationens expert på boendefrågor, till tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons