Annons
Nyheter

En död när bil körde in i skolklass i Berlin

En bil körde in i en skolklass på en trottoar i Berlin och kraschade sedan in i ett butiksfönster.
En kvinna dödades och många skadades i händelsen som utreds som ett vansinnesdåd.
Tyskland • Publicerad 8 juni 2022
En bil rammade förbipasserande människor i en stimmig korsning i ett shoppingområde i centrala Berlin.
En bil rammade förbipasserande människor i en stimmig korsning i ett shoppingområde i centrala Berlin.Foto: Michael Sohn/AP/TT
Här körde bilen in i folkmassan.
Här körde bilen in i folkmassan.Foto: Anders Humlebo/TT
Bilen kraschade in i butiksfönstret.
Bilen kraschade in i butiksfönstret.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Strax före klockan halv elva på onsdagsförmiddagen körde den silverfärgade personbilen enligt vittnen i full fart upp på trottoaren.

Där rammade den ett antal människor, innan den fortsatte knappt hundra meter för att sedan krascha rakt in i ett butiksfönster på gatan intill.

Annons

Bland de skadade fanns 14 tonåringar, som var på skolresa från Hessen. Det hittills enda rapporterade dödsfallet var enligt tyska medier deras 51-åriga lärare.

Flera personer blev liggande på marken och enligt polisen är runt 20 personer skadade. För minst fem av dem uppges tillståndet vara livshotande.

Bilens förare, en 29-årig tysk-armenisk man, fick också någon form av skador.

"Ett vansinnesdåd"

På kvällen meddelade Iris Spranger, lokal senator med ansvar för säkerhetsfrågor i staden, att händelsen utreds som "ett vansinnesdåd utfört av psykiskt sjuk person". Det finns inga uppgifter om att det skulle vara terrorrelaterat.

Då hade ett antal rykten hunnit spridas, varav de flesta tillbakavisats, bland annat att föraren skulle ha haft med sig ett brev där han bekände ett dåd. Något sådant brev har inte hittats inte, säger Spranger.

Ögonvittnen berättar för tidningen Bild att 29-åringen försökte springa ifrån platsen efter det att han kört in i butiksfasaden. Då övermannades han av förbipasserande och hölls fast tills poliser kom dit och grep honom. Andra vittnar om att han tycktes uppträda förvirrat.

Minnen från 2016

Stora avspärrningar upprättades i området, som mest uppges uppemot 130 poliser och 100 personer från räddningstjänsten ha varit på platsen. Under sen eftermiddag börjades insatsen på platsen trappas ner.

Händelsen ägde rum vid en större korsning i centrala Berlin, vid shoppinggatan Kurfürstendamm och mittemot torget Breitscheidplatz och Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Och den väckte minnen från ett terrorattentat bara några meter därifrån och till en början patrullerades området av poliser med automatvapen.

I december 2016 dödades tolv personer just på Breitscheidplatz, när IS-anhängaren Anis Amri kapade en lastbil och plöjde in i en julmarknad.

Senare har det inträffat flera liknande dödliga angrepp med bilar på olika håll i Tyskland. I merparten av fallen har gärningspersonerna visat sig ha psykiska besvär.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons