Annons
Nyheter

Billiga elektronikprylar ofta miljöfarliga

Mängder av billig hemelektronik innehåller kemikalier som kan påverka både hälsa och miljö. Så mycket som 35 procent av produkterna innehåller för höga halter farliga ämnen, enligt en undersökning av Kemikalieinspektionen.
Ekonomi/Miljö • Publicerad 8 december 2021
Det är vanligt med billig miljöskadlig hemelektronik via e-handel. Arkivbild.
Det är vanligt med billig miljöskadlig hemelektronik via e-handel. Arkivbild.Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Ofta handlar det om prylar som mindre företag själva importerar och säljer via e-handel. Vanligtvis är det billiga grejer, inte några kända varumärken, enligt Mariana Pilenvik, inspektör vid Kemikalieinspektionen.

– De flesta produkter är importerade utanför EU, de allra flesta från Kina, säger hon.

Annons

Totalt undersökte inspektionen 69 produkter som används i hemmet, som till exempel hörlurar, kökselektronik, lampor och massageprodukter. 24 av dem innehöll farliga ämnen i så höga halter att de inte får säljas i EU.

– Det här är en trend vi sett under många år. Det är företagens ansvar att produkterna ska vara säkra och uppfylla lagkraven, säger Pilenvik.

Läcker ut

Bly i lödningar är ett problem som återkommer år efter år. Inte sällan är bly ett miljöproblem där produkterna tillverkas, ofta i Asien, men också som avfall i Sverige.

Andra ämnen som återkommer är mjukgörande medel i plast, som ftalater och kortkedjiga klorparaffiner. Det är ämnen som bland annat hittats i plast i kablar och i konstläder på hörlurar och som kan påverka oss när de läcker ut ur produkterna och hamnar i damm och inomhusluft, enligt Pilenvik.

Det handlar inte om några akuta hälsorisker, understryker hon.

– Ämnena bidrar till den sammanlagda exponeringen för kemiska ämnen som vi utsätts för i vår vardag. Man vill minska exponeringen, och det är därför man vill få bort produkterna från marknaden.

"Kvalitet framför kvantitet"

TT: Vad kan man göra som konsument?

– Framförallt kan man använda sin konsumentmakt och ställa frågor om produkten till företaget.

Titta efter CE-märkningen, som ska intyga att tillverkaren uppfyller lagkraven som finns i EU, tipsar Pilenvik vidare.

– Och om man har möjlighet kan man satsa på kvalitet framför kvantitet. Det är främst i lågprisprodukter som vi ser problem, säger Mariana Pilenvik.

Analysen bygger på inspektioner av 27 företag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons