Annons
Nyheter

Billström: "Vi ska inte vara rädda"

Sverige har gått från ett legitimt till ett prioriterat mål för terrordåd, enligt Säkerhetspolisen. Men vi bör inte vara rädda, säger utrikesminister Tobias Billström i P1 Morgon.
Terrorhot • Publicerad 16 augusti 2023
Utrikesminister Tobias Billström (M) för dialog med muslimska företrädare. Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M) för dialog med muslimska företrädare. Arkivbild.Foto: Oscar Olsson/TT

– Vi bör ta detta på stort allvar, säger utrikesminister Tobias Billström i P1 Morgon, som svar på hur han ser på terrororganisationen Al-Qaidas uppmaning till muslimer om att begå terrorattentat mot Sverige.

Billström har haft många samtal med företrädare för muslimska länder, säger han till radiokanalen, för att öka deras tillit till Sverige och för att dämpa den upprörda situationen.

Annons

– Samtalen har visat att det varit starka reaktioner, inte minst bland OIC-staterna, Organisation of Islamic Cooperation, på händelserna i Sverige.

Billström har varit noga med att "redogöra för de grundlagsstadgade friheterna som vi har i Sverige, hur viktiga vi tycker att de är och hur svenska myndigheters mandat naturligtvis är begränsade", säger han.

– Motparterna mottar de här budskapen på olika sätt, men jag tycker att det är viktigt att vi fortsätter dialogen.

– Men vi bör inte vara rädda. Målet från de här organisationerna är ju att vi ska bli rädda för dem, och det vill vi naturligtvis inte bjuda dem på, säger Billström till P1.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons