Annons
Nyheter

Birgit Nilsson död

Operasångerskan Birgit Nilsson har avlidit, 87 år gammal, skriver Expressen. Hon begravdes på onsdagen i Västra Karup i Skåne, bekräftar församlingen för TT.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2006
Birgit Nilsson dog på juldagen. Arkivfoto
Birgit Nilsson dog på juldagen. ArkivfotoFoto: 

– Det var en begravning med bara släkten och hennes närmaste vänner närvarande, vi var ett 60-tal personer, säger församlingens kyrkoherde Fredrik Westerlund till TT.

– Birgit Nilsson hade många, många vänner här, hon var ju född här i församlingen i byn Svenstad, men bodde senare i Kristianstad, säger Westerlund.

Annons

Sjuk i många år

Pianisten Lars Roos säger till TT per telefon från Los Angeles att dödsfallet inte kom som en överraskning:

– Hon har varit dålig i många år. Jag ringde till henne och maken Bertil före julafton, men då var hon för sjuk för att prata med mig, säger Roos.

Han träffade Birgit Nilsson första gången i New York 1968.

– Sedan tog det nio år innan vi spelade tillsammans. Det är tack vare henne jag kom ut i stora världen och fick spela i stora lokaler. Det har varit en fantastisk resa med henne överallt där vi har varit.

–  Hon var ju kanske vår största dramatiska sopran genom tiderna, fullt jämförbart med Christina Nilsson och en oerhörd ambassadör för Sverige. Tillsammans med Jussi Björling var hon nog vår största sångare, säger Roos.

Vilken var hennes största roll?

– Det är klart att hon tyckte själv väldigt mycket om alla Wagnerroller. Men också andra, som Turandot , Elektra och andra stora Straussroller.

Hon var stor i hela världen

Operasångerskan Kjerstin Dellert minns Nilsson som "en jättekompis":

Annons

– Jag hörde hennes debut som Agathe i Webers Friskytten 1946. Jag började på Operan 1952 och har känt henne sedan 50-talet. Hon och Jussi Björling blev valda till millenniets största sångare och det var hon ju faktiskt, säger Dellert till TT.

Vilka roller minns du henne mest för?

– Brynhilde i Valkyrian, Isolde i Tristan och Isolde och för mig är hon den största Salome i världen.

– I Amerika kommer man att göra minneskonserter och minnesprogram. Hon var stor i hela världen. I Wien var hon gudinna. Vi i Sverige fattar inte hur stora våra sångerskor är ute i världen egentligen.

Birgit Nilsson kom från Skåne och var alltid väldigt jordnära, menar Kjerstin Dellert.

–  Det som gjorde henne stor var ödmjukhet och enkelhet. Hon har legat på knä och rensat sockerbetor och det har präglat henne hela livet. Det och en oändligt stark fysik, säger Dellert.

Hemlig begravning

Begravningsakten inleddes med musik ur Pastoralsviten, berättar kyrkoherde Fredrik Westerlund och säger att kyrkan bara var mycket sparsamt smyckad.

– Hennes släkt ville absolut hålla både dödsfall och begravning hemliga, men hade det blivit officiellt att Birgit Nilsson skulle begravas här i dag så hade kyrkan varit sprängfylld med blommor kan jag tänka mig, säger han.

Westerlund träffade själv den världsberömda operasångerskan vid några tillfällen och såg det som en stor heder att få vara den som höll i hennes begravningsakt.

Den 17 maj, på Birgit Nilssons födelsedag, anordnas en minneskonsert i Västra Karups kyrka.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons