Annons
Nyheter

Blinken: Dags att välkomna Sverige in i Nato

Det är dags att välkomna Sverige in i Nato vid försvarsalliansens möte i Vilnius i juli. Det säger både USA:s utrikesminister Antony Blinken och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter ett möte i Washington.
Nato • Publicerad 13 juni 2023
USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.Foto: Mandel Ngan/AP/TT

– Vi anser också att det är dags att välkomna Sverige, säger Blinken.

Han säger vidare att Sverige genomfört en "viktig och väldigt korrekt" process för att "stilla oron som andra allierade uttryckt".

Annons

– Vi ser fram emot att välkomna Sverige som ny allierad så snart som det bara går, säger Stoltenberg.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländerna som inte godkänt Sveriges ansökan.

Blinken och Stoltenberg kommenterade också det ryska anfallskriget mot Ukraina och speciellt det stöd som skickats från Natoländerna till Ukraina.

Antony Blinken säger att han "förväntar sig" att Natoländerna efter mötet i Vilnius ska presentera ett nytt stödpaket till Ukraina.

– Vi ser att bidragen från de allierade inom Nato gör skillnad ute på slagfältet i detta nu, när Ukraina inlett sin motoffensiv, säger Jens Stoltenberg och fortsätter:

– Desto mer mark Ukraina lyckas ta tillbaka, desto bättre utgångsläge har de i kommande förhandlingar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons