Annons
Nyheter

Blue origin-raket kraschade

USA • Publicerad 12 september 2022
Blue Origins kapsel med vetenskaplig utrustning klarade sig trots att startraketen kraschade på måndagen i Texas.
Blue Origins kapsel med vetenskaplig utrustning klarade sig trots att startraketen kraschade på måndagen i Texas.Foto: Blue Origin/AP/TT

En obemannad startraket från Amazongrundaren Jeff Bezos rymdsatsning Blue Origin kraschade kort efter uppskjutning på måndagen.

I raketens kapsel fanns forskningsutrustning, men den klarade sig enligt Blue Origin intakt tillbaka till jorden. Företaget visar i en video hur kapselns nödraketer utlöses ungefär en minut efter starten från basen i västra Texas.

Annons

"Kapseln landade säkert och startraketen slog ned inom det förutbestämda riskområdet. Inga skador eller förstörelse av allmän egendom har rapporterats", enligt den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA.

Det var den 23:e expeditionen i raketprogrammet The New Shepard och den första som misslyckades. Olyckan inträffade på 8 500 meters höjd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons