Annons
Nyheter

Bolund: Process kidnappad av oppositionen

MP-språkröret Per Bolund är mycket kritisk mot regeringens tidsplan om slutförvaret. Även oppositionen får kritik.
Politik • Publicerad 8 december 2021
Per Bolund, språkrör Miljöpartiet. Arkivbild.
Per Bolund, språkrör Miljöpartiet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

I slutet på januari kommer beslut om slutförvar för utbränt kärnbränsle, meddelar regeringen.

– Jag tycker att det här är ett beslut som verkar politiskt frampressat av oppositionen som beter sig otroligt oseriöst. Det oroar mig väldigt mycket att man tycker att Sveriges viktigaste miljöärende någonsin kan hanteras under hot, istället för att ta den tid som krävs för att få svar på helt avgörande frågor, säger Miljöpartiets Per Bolund, som fram till alldeles nyligen satt i regeringen.

Annons

– Jag är kritisk mot oppositionen som kidnappar den här frågan av partipolitiska skäl, men jag är också kritisk mot regeringen som faller till föga och accepterar deras tidsplan.

Tid finns enligt Bolund efter beslutet om utökning av mellanlagret, som han var med och fattade i augusti. Ett beslut hade kunnat dröja flera år ytterligare – förutsatt att man inte fått svar på viktiga frågor om kopparkapslarna, vem som ska ansvara för tillsyn och hur man faktiskt ska kommunicera om slutförvaret 100 000 år in i framtiden.

– Vi har löst den mest kritiska frågan. Men vi tycker att det behövs en större säkerhet i de stora frågorna.

Bolund ser det inte som aktuellt att ställa sig bakom ett eventuellt misstroendehot mot Annika Strandhäll.

L: Positivt

Liberalerna har nu valt att släppa hotet om misstroende mot klimat- och miljöministern.

– Det är positivt att vi nu fått tydligt besked om när beslutet ska fattas. Det här bevisar att Miljöpartiet medvetet har förhalat beslutet, för alla underlag finns där. Det är anmärkningsvärt hur regeringen har agerat, säger partiledaren Nyamko Sabuni till TT.

– Det viktigaste för oss är att beslutet fattas, för annars riskerar ytterligare reaktorer att läggas ned.

Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, säger att hotet om misstroende fortfarande vilar över klimat- och miljöministern, beroende på vad som sägs den 27 januari.

– Vi har inte förtroende för statsrådet om man inte fattar ett positivt beslut. Annars kvarstår hotet om misstroende.

– Skulle man inte fatta ett positivt beslut så är det ett oerhört svek mot Oskarshamns kommun och framtida generationer.

"Fem i tolv"

Annons

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger att beslutet kom "fem i tolv", och att det inte löser energifrågan.

Dessutom hotar hon också att väcka misstroende mot klimat- och miljöminister Annika Strandhäll om besked om slutförvar inte kommer i januari.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, skriver i en kommentar till TT:

"Det är otroligt att det ska krävas att vi hotar med misstroende och kallar upp till näringsutskottet för att vi ska få dagens besked. Regeringen hade inte agerat om vi inte tryckt på. Socialdemokraternas försening och förhalning av beslutet har gett ökade kostnader samt skapat stor osäkerhet för svensk elförsörjning. Helt i onödan."

Även M kommer nu att "kontrollera noggrant" att regeringen håller det de lovat och att ett beslut tas den 27 januari.

"Det är slutdaltat med regeringen nu. Frågan om slutförvaret har varit färdigt för beslut under lång tid. Tas inte beslutet om slutförvaret då kommer vi väcka misstroende."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons