Annons
Nyheter

Börsen håller andan inför USA-rapporter

De amerikanska bolagsjättarna förväntas redovisa storvinster. Frågan är dock om det räcker?
Andra faktorer kan trycka ned aktiekurserna de närmaste veckorna.
Ekonomi • Publicerad 11 januari 2022
Blir rapportveckorna en nagelbitare? Arkivbild
Blir rapportveckorna en nagelbitare? ArkivbildFoto: Richard Drew/AP/TT
Delta Air Lines är först ut av de amerikanska storbolagen att redovisa bokslut. Arkivbild.
Delta Air Lines är först ut av de amerikanska storbolagen att redovisa bokslut. Arkivbild.Foto: Rick Bowmer/AP/TT

På torsdag är det dags. Delta Air Lines, världens näst största flygbolag, är först ut av de de amerikanska företagsjättarna att redovisa bokslut och utdelningsbesked till marknaden.

Det nuvarande läget gör också de kommande veckorna blir extra intressanta med en uppenbar risk för tydliga kursreaktioner i samband med rapporterna.

Annons

Å ena sidan förutspås ett totalt vinstlyft på 22 procent för S&P 500-bolagen enligt finansföretaget Factsets sammanställning, skriver Wall Street Journal.

Sämsta veckan på länge

Å andra sidan har aktiemarknaden fått en iskall start på 2022 som konsekvens av ökad ränteoro och till exempel den räntekänsliga techsektorn backade förra veckan nästan fem procent på New York-börsen medan Nasdaqs kompositindex redovisade den sämsta handelsveckan sedan februari 2021.

– Givet värderingarna på några av teknikbolagen finns det inte mycket utrymme för missar här. Vi behöver se vinstmarginaler och positiva kommenterar gällande 2022, säger Linda Bakhshian, förvaltare på Federated Hermes, till Wall Street Journal.

Bakgrunden är det ränteprotokoll som redovisades under veckan och gav signaler om att amerikanska centralbanken Federal Reserve kan komma att höja styrräntan så pass tidigt som i mars, ett besked som bland annat fick räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen att lyfta upp till 1,77 procent vilket är den högsta nivån sedan januari.

Medan techbolagen ses som förlorare under de nya förutsättningarna, ses banksektorn som vinnare, flera banker är också tidigt ute i rapportsäsongen. Redan på fredag levererar några av de största, bland annat Wells Fargo och Citigroup, sina siffror.

Banker skördar framgångar

Fyra av fem storbanker förväntas också redovisa rekordsiffror för 2021 enligt en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

– Man kommer troligtvis behöva gå ända fram till 2024 innan intäkterna kommer att vara högre än under 2021, säger Matt O’Connor, analytiker hos Deutsche Bank med fokus på banksektorn, till tidningen Financial Times.

Även om amerikanska banksektorn lyfte 35 procent under 2021 bedömer exempelvis Barclays att den kommer att gå starkare än börsen i genomsnitt under 2022.

Den 20 januari är det dags för streamingbjässen Netflix. Efter det att kunderna i somras ratade Netflix i takt med att pandemirestriktionerna släppte finns nu förväntningar om att antalet prenumeranter ska lyfta med 8,5 miljoner – samma nivå som före pandemins utbrott.

Fakta: Delåren att hålla koll på i januari

13 januari. Delta Air Lines.

14. Wells Fargo, Citigroup, Blackrock, JP Morgan Chase & Co.

18. Goldman Sachs.

19. Morgan Stanley, Procter & Gamble, Bank of America, United Airlines.

20. Netflix.

24. Halliburton, IBM.

27. AT&T, Boeing, Whirlpool, Intel.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons