Annons
Nyheter

Gunnebo rusade på stigande börs

Stockholmsbörsen steg på tisdagen, trots oro för nya vågor av coronasmitta runtom i världen. OMXS-index gick upp 0,6 procent.
Börs • Publicerad 12 maj 2020
Stockholmsbörsen steg 0,6 procent på tisdagen. Ett av dragloken var Ericsson.
Stockholmsbörsen steg 0,6 procent på tisdagen. Ett av dragloken var Ericsson.Foto: Johan Hallnäs / TT

Mest uppåt bland tungviktarna i OMXS30-index drog telekomtillverkaren Ericsson och klädkedjan Hennes & Mauritz, upp 1,8 respektive 1,0 procent.

En annan vinnare var säkerhetskoncernen Gunnebo, som lanserade en ny produktserie med slussar för att stoppa covid-19-smittade vid entréer till skolor, sjukhus och fabriker. Aktien rusade 33,3 procent.

Annons

Ljudboksföretaget Storytels aktie backade 3,0 procent efter sin delårsrapport, trots att bolaget flaggar för fortsatt stark trend uppåt i försäljning och abonnenter under andra kvartalet. Sedan årsskiftet har aktien lyft över 40 procent.

Nya fall av coronavirus konstaterade i Wuhan i Kina spädde på oron för att covid-19-pandemin ska slå till igen i länder där smittspridningen tidigare stannat av. Men stegvis hävda nedstängningar runtom i världen ingöt hopp i marknaden om en ekonomisk återstart. Därtill stärktes börshumöret av beskedet från Kina om att man tar bort strafftullar på 79 amerikanska varor, inklusive malm och sällsynta jordarter.

En siffra för USA:s inflation i april från landets arbetsmarknadsdepartement – den lägsta sedan finanskrisen 2008 – gjorde inget större avtryck på marknaden.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. FTSE100-index i London steg 0,9 procent, medan CAC40-index i Paris tappade 0,4 procent och DAX-index i Frankfurt sjönk 0,1 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons