Annons
Nyheter

Börsen sjönk i valutaorons spår

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan nedåt samtidigt som kronan på måndagen noterade ett nytt bottenrekord mot euron.
Det breda OMXS-indexet backade 0,6 procent.
Börs • Publicerad 18 september 2023
Stockholmsbörsen backade. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backade. Arkivbild.Foto: Tim Aro/SvD/TT

Bland tungviktarna som föll fanns fastighetsbolaget SBB och investmentbolaget Kinnevik, ned 4,3 respektive 2,8 procent. Men nedgången var bred: 22 av 30 aktier i OMXS30-index stängde på minus.

Nedgången dämpades av stigande kurser i flera av verkstadsjättarna, bland dem SKF och Assa Abloy som steg 1,3 respektive 0,9 procent.

Annons

Utvecklingen följde på en blandad börsdag i Asien, med kursfall i Hongkong och svagt uppåt på Shanghaibörsen och helgstängt på Tokyobörsen. De ledande Europabörserna backade, alla lite mer än Stockholmsbörsen.

På marknaden tog investerare just nu position inför räntebeskeden från USA:s centralbank på onsdag, Riksbanken, Schweiz, Norge och Storbritannien på torsdag samt Japan på fredag.

"Höj, håll i och håll ut blir det kommunikativa beskedet från central­bankerna", enligt en morgonrapport från SEB-ekonomen Robert Bergqvist.

Kronan pressades hårt och noterade klockan 13.51 en ny historisk botten mot euron under en handelsdag, på kursen 12:00 kronor – avrundat från 11:9954 kronor per euro om man ska vara mer exakt. Vid börsens stängning hade kursen dock återhämtat sig och en euro kostade då 11:93 kronor.

Det tidigare historiska bottennappet var 11:96 kronor, noterat den 21 augusti.

Även mot dollarn hade kronan svårt att hävda sig och kretsade kring den lägsta växelkursen i år – fast där var det en liten bit kvar till fjolårets historiska bottennapp.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons