Annons
Nyheter

Wall Street öppnar uppåt efter nya jobbsiffror

Stockholmsbörsen rörde sig till största delen i sidled under andra kvartalets första handelsdag. OMXS-index ligger vid 15.30 precis ovanför plusstrecket. Börserna i New York öppnar svagt uppåt.
Börs • Publicerad 1 april 2022
Stockholmsbörsen har gått i sidled under fredagen. Wall Street öppnar svagt uppåt. ArkivbildFoto: Joakim Ståhl/SvD/TT

OMXS-index ligger på plus 0,7 procent vid 15.30-tiden.

Telekomtillverkaren Ericssons aktie tillhör de tyngsta dragloken, med ett kurslyft på 2,7 procent. Uppåt drar även klädkedjan H&M, med 3 procent.

Annons

Aktien i läkemedelsbolaget Astra Zeneca tynger med en nedgång på 2 procent. Lastbilstillverkaren AB Volvo sjunker med 0,6 procent.

Fastighetsbolaget SBB:s aktie faller med nästan 5 procent sedan analytiker på Goldman Sachs sänkt sin rekommendation till sälj och dragit ned riktpriset.

I New York öppnar Dow Jones industriindex på plus 0,3 procent och tekniktunga Nasdaq på 0,5 procent.

Under eftermiddagen kom nya jobbsiffror från USA som missade analytikernas förväntningar, men visade på 431 000 fler sysselsatta jämfört med månaden innan.

En av de svagaste i Europa

Stockholmsbörsen var under första kvartalet – som avslutades i torsdags -- en av de svagaste börserna i hela Europa med ett kursfall på drygt 14 procent. Det kan jämföras med minus 13 procent i Wien och Helsingfors och minus 29 procent i Moskva.

I andra änden av spektrumet hittar man Oslobörsen, som med draghjälp från oljebolag lyfte 8,5 procent under första kvartalet.

Botten i Stockholm nåddes i början av mars, sedan den ryska attacken mot Ukraina och västvärldens sanktioner mot Ryssland byggt upp en våg av marknadsoro. Men sedan dess har kurserna återhämtat sig och Stockholmsbörsen ligger nu över nivåerna när de ryska styrkorna inledde sin attack den 24 februari.

SEB-ekonomen Johan Javéus tror den geopolitiska chocken för börsen har ebbat ut och att man nu kommer fokusera mer på ekonomiska faktorer som den höga inflationen och risken för recession.

“Framöver kommer marknaden att fokusera mer på traditionella huvudbry som risk för högre räntor och oro för konjunkturen”, skriver han i ett morgonbrev till kunder.

Marknadsräntor sjunker

På råvarumarknaden sjunker priset på naturgas på råvarubörsen i Amsterdam med 6 procent till 118 euro per megawattimme.

Annons

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad sjunker knappt 1 procent till 104 dollar per fat.

Marknadsräntorna har backat från topparna tidigare i veckan. Räntan på en tioårig svensk statsobligation har backat till 1,24 procent, vilket kan ställas mot 1,31 procent i onsdags.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons