Annons
Nyheter

Bostadspriserna ökar – köpare blir djärvare

För fjärde månaden i rad steg priserna på bostadsrätter i maj. En räntetopp i sikte gör att osäkerheten minskar.
– Det gör kalkylen lite tydligare, det är klart det påverkar, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Ekonomi • Publicerad 9 juni 2023
Prisutveckling de senaste tre månaderna, procent.
Prisutveckling de senaste tre månaderna, procent.Foto: Johan Hallnäs/AP/TT

Priserna på bostadsrätter och villor har pekat upp under våren efter fjolårets stora nedgång. Maj var inget undantag, en procent upp för båda boendeslagen jämfört med april, enligt månadssiffror för riket som helhet från Svensk Mäklarstatistik. Och det ser ungefär likadant ut i storstäderna.

Per-Arne Sandegren tror inte att det är början på någon större vändning upp.

Annons

– Men marknaden har tydligt stabiliserats. Vi har hittat någon slags balansnivå, säger han och pekar på att det varit svagt upp nu ända sedan februari-mars.

Klarare läge

Och i sommar väntas inga större prisvariationer, då brukar det som vanligt bli ganska lugnt om det inte sker något väldigt oväntat, enligt Sandegren. Det skulle i sådana fall innebära en stabil prisnivå i sex månader.

Ränteläget börjar klarna, åtminstone enligt vad Riksbanken signalerar och bankekonomerna säger. Visserligen spås räntan stiga ytterligare lite till i sommar, men sen är det färdighöjt, om man ska tro bedömarna.

"Våra medlemmar rapporterar om mer offensiva köpare som börjar ana räntetoppen", skriver Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamfundet, i en kommentar.

Jämfört med pristoppen mars-april 2022 handlar det fortsatt om prisfall på nio procent för bostadsrätter och 13 procent på villor, en bra bit från de runt 20 procent ner som många bedömare spått.

Villor har fallit mer

Att villorna fallit mer beror enligt Sandegren på stigande energikostnader och att hus ofta är köpta med större lån och därmed träffas av de högre räntorna i större utsträckning.

Men det görs fortsatt relativt få affärer. Under årets fem första månader gjordes det 20–25 procent färre bostadsrätts- och villaaffärer än under samma period i fjol.

– Nedgången blir extra tydlig eftersom vi jämför med en period som redan hade börjat gå ned, säger Sandegren.

Fakta: 38 000 affärer

Statistiken över bostadsrättspriserna baseras på försäljningen av 25 690 bostadsrätter under mars 2023 – maj 2023.

Villapriserna bygger på försäljningen av 12 563 villor under mars 2023 till maj 2023.

Källa. Svensk Mäklarstatistik

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons