Annons
Nyheter

Boris Johnson får böta för coronafest

Han stängde ner landet, men gick själv på fester.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått stark kritik för det som kallas "partygate", och nu har han även fått böter för lagbrottet. Avgå tänker han dock inte.
Storbritannien • Publicerad 12 april 2022
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tidigare i april.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tidigare i april.Foto: Aaron Chown/AP/TT

Uppgifterna om att premiärministern och hans stab hade fester när britterna enligt lag inte fick umgås på grund av pandemin har fått marken att gunga under Boris Johnsons fötter.

Själv har han stått på sig, och enligt The Times så sent som i fredags kallat det hela "nonsens".

Annons

Men nu har polisen bötfällt såväl Johnson som hans finansminister Rishi Sunak och ytterligare närmare 50 personer för att ha träffats och festat under pandeminedstängningarna 2020 och 2021. Därmed bröt de mot lagar som de själva genomdrivit för att bekämpa pandemin.

Ber om ursäkt

Johnson och Sunaks böter kommer rent konkret för att de och flera andra firat premiärministerns födelsedag i juni 2020, en fest anordnad av Johnsons fru Carrie, som också bötfälls. Exakta bötessumman är inte känd.

Boris Johnson säger till Sky News att han är ångerfull.

– Jag har betalat böterna och ber åter helt och hållet om ursäkt.

Men på frågan om han tänker avgå, när han enligt de brittiska medierna är förste sittande premiärminister att bötfällas för ett lagbrott, så blir svaret:

– Jag vill fortsätta arbeta med det mandat jag har fått av folket för att tackla problemen vårt land står inför.

Men oppositionen är inte övertygad.

– Det här är bara ytterligare bevis som sänker premiärministerns försvar, säger oppositionsledaren från Labourpartiet, Keir Starmer, till BBC och kräver Johnsons avgång.

– Han sade till hela landet och parlamentet att alla regler följts och nu är det uppenbart att det pågick utbredd kriminalitet på Downing Street.

Den skotska regeringschefen Nicola Sturgeon håller med:

Annons

– Han måste avgå och ta sin världsfrånvände finansminister med sig. Han bröt mot lagen och ljög om det vid upprepade tillfällen, säger hon till BBC.

Räddas av kriget?

Kanske kan kriget i Ukraina rädda kvar Johnson. Enligt The Guardian säger flera av de konservativa ledamöter som i januari meddelade att de inte längre stödjer Johnson att läget i världen har förändrat läget och att tiden just nu inte är den rätta för ett ledarbyte.

"Partygate"-skandalen inleddes när uppgifter om de många festerna i regeringskansliet började spridas sent förra året.

Under vintern kom allt fler uppgifter och vittnesmål i tidningarna, bland annat om att Downing Street under pandemin hade "vinfredagar" som en stående punkt i en digital kalender som delades av runt 50 anställda.

Och när det i januari avslöjades att man hållit fester den 16 april förra året – mitt under lockdown och dagen före prins Philips begravning – tvingades Johnsons stab be drottning Elizabeth om ursäkt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons