Annons
Nyheter

Böter för dumpat miljögift till havs

Brott • Publicerad 9 januari 2023
Kustbevakningen har lyckats få en utländsk fartygschef dömd till böter för att ha dumpat miljöfarligt material i havet. Arkivbild.
Kustbevakningen har lyckats få en utländsk fartygschef dömd till böter för att ha dumpat miljöfarligt material i havet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Från ett flygplan såg Kustbevakningen hur besättningen på ett utländskt fartyg på nyårsafton spolade lastrester överbord utanför Ystad. Nu har en miljöåklagare i ett strafföreläggande beslutat om dagsböter för befälhavaren för brott mot miljöbalken genom dumpning.

De miljöfarliga lastresterna bestod av zinkkoncentrat som enligt Kustbevakningen är klassificerat som farligt för den marina miljön. Husrannsakan på fartyget gjordes vid ankomst till Halmstad och besättningen förhördes.

"Det är glädjande att vi nu har nått i mål med ett dumpningsärende. Kustbevakningsflyget ger oss en bild av att detta problem är återkommande i våra hav", säger Jonatan Tholin, förundersökningsledare på Kustbevakningen, på myndighetens hemsida.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons