Annons
Nyheter

Bra koll på köttfärsen i Växjö

Bara på hälften av matvarorna finns tydlig märkning om ursprung, enligt Jordbruksdepartementet.
En koll av köttfärs i tre butiker i Växjö visar att urprungsland är tydligt utmärkt på den.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2006
Enbart svenskt. Kent Karlsson har hand om färskvarorna på Ica Maxi. Deras kunder vill ha endast svenskt kött. Foto: Per-Erik Sandebäck
Enbart svenskt. Kent Karlsson har hand om färskvarorna på Ica Maxi. Deras kunder vill ha endast svenskt kött. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Jordbruksdepartementet har undersökt 300 produkter för att kontrollera om ursprungslandet syns på etiketten. Undersökningen visar att av de produkter som hade en tydlig huvudingrediens, syntes det bara på hälften varifrån de kom. Bland kött- och charkprodukterna var det däremot bättre - sex av av tio hade ursprungsmärkning.

Kunderna vill köpa svenskt En stickprovskontroll av nötfärs i tre butiker i Växjö visar att de är noga med denna märkning. Ica Maxi har enbart svenskt kött. Färskvaruchefen Kent Karlsson berättar varför.

Annons

- Kunderna vill ha svenskt kött, det vet vi av erfarenhet. Vi kan ha dansk fläskfilé och när det gäller det frysta köttet kommer det från olika länder.

Han säger att det är lite dyrare med svenskt kött, men inte lika stor skillnad i pris som för några år sedan.

Även Willys har nästan bara svenskt i charkdisken. På nötfärsförpackningarna står det "Svenskt nötkött född i Sverige, uppfödd i Sverige, slaktad i Sverige, styckad i Sverige."

- Vi har ganska bra koll, säger Lizette Halmgren som packar upp varor i köttdisken.

På Coop Extra står det "Ursprung Sverige svenskt kött" på nötfärsen. Anna Flykt är en av de ansvariga för köttet och berättar att en del kunder struntar i om köttet är svenskt eller utländskt - de vill ha det billigaste.

- Men det går i vågor. Om det larmas om galna ko-sjukan eller fågelinfluensan vill alla ha bara svenskt. Sedan glömmer man bort det igen, säger hon.

Priset också avgörande Hon tror att om man frågar folk om de vill ha svenskt eller utländskt kött, då säger de svenskt. Men när det kommer till kritan går man en hel del på priset.

Jorbruksdepartementets undersökning visar också att informationstexten på förpackningarna generellt är liten. Det finns heller ingen enhetlig uppställning av information.

Syftet med undersökningen är att den ska utgöra grund för fortsatta diskussioner om bland annat ursprungsmärkning av livsmedel. Enligt konsumentminister Ann-Christin Nykvist vill många konsumenter göra medvetna val och veta varifrån livsmedlen kommer. Livsmedelsverket genomför nu ett projekt där det bland annat ska ge förslag på ursprungsmärkning av nötkött på restauranger, personalmatsalar och skolbespisningar. Verket ska redoovisa ett förslag den 1 februari nästa år.

Annika Dzedina
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons